Πάγια ρύθμιση 24 έως 48 δόσεις, η λύση

TVE_3009

Ο αυξανόμενος ρυθμός των αιτήσεων υπαγωγής από επιχειρήσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές προς το Δημόσιο, αποδεικνύει ότι ήταν δικαιολογημένες τόσο η πίεση την οποία άσκησε η ΕΣΕΕ για την απάλειψη των αδικιών σε βάρος των νομικών προσώπων που υπήρχαν στο αρχικό – προ εκλογών – κείμενο της διάταξης, όσο και η βούληση της κυβέρνησης να νομοθετήσει, παρά τις ενστάσεις που έγειραν οι θεσμοί, μιλώντας για επιβράβευση «ασυνεπών» οφειλετών. Η «διάβρωση της κουλτούρας πληρωμών» θα είναι βασικό επιχείρημα που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις πληροφορίες, θα θέσουν και στην επίσκεψή τους τον Σεπτέμβριο τα κλιμάκια των δανειστών, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να εμποδίσουν, να καθυστερήσουν ή να περιορίσουν το εύρος εφαρμογής της νέας πάγιας ρύθμισης των 2 δόσεων που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο. Πρόκειται για επιχειρηματολογία του «χθες» γύρω από τις αιτίες και τα συμπτώματα της κρίσης, την ώρα που τους Έλληνες πολίτες και τις επιχειρήσεις απασχολούν αποκλειστικά το «τώρα» και το «αύριο» της οικονομίας.

Αντίθετα, η βελτίωση της πάγιας ρύθμισης με αύξηση του αριθμού των δόσεων στις 24 για τις τακτικές οφειλές και στις 48 για τις έκτακτες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2019, όπως προτείνει η ΕΣΕΕ, θα αποτελέσει επιπλέον κίνητρο και επιβράβευση των συνεπών και ένα δυναμικό εργαλείο φορολογικής συμμόρφωσης για το σύνολο των επιχειρήσεων και των πολιτών. Αποτελεί ταυτόχρονα το πλέον ενδεδειγμένο μέτρο αποτροπής συσσώρευσης νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, άρα και του κινδύνου να χρειαστεί νέα έκτακτη ρύθμιση στο μέλλον, καταρρίπτοντας τα παρωχημένα και έωλα επιχειρήματα των δανειστών.

Οι περισσότερες δόσεις στην πάγια ρύθμιση θα «λύσουν τα χέρια» αυτών που αποδεδειγμένα θέλουν, αλλά έως σήμερα δεν μπορούν να αποπληρώσουν το σύνολο των τρεχουσών υποχρεώσεών τους. Πρόκειται κυρίως για όσους πρέπει να καταβάλλουν υψηλά ποσά ανά δόση, με συνέπεια να χάνουν τη ρύθμιση των 12 δόσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με τόκους, που αυξάνουν το ποσό της οφειλής δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο την αποπληρωμή της. Αυτόν τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης έρχεται να «σπάσει» η πρόταση για πάγια ρύθμιση 24-48 δόσεων της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, η οποία με συνεχείς έρευνες και διάλογο με τα μέλη της καταγράφει τις νέες ανάγκες της αγοράς, με στόχο να συμβάλλει στην πραγματική μετάβαση της οικονομίας στη μεταμνημονιακή εποχή. Οι 24-48 δόσεις της πάγιας ρύθμισης θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά στη ρύθμιση των 120 δόσεων, θέτοντας – και οι δύο ρυθμίσεις μαζί – όλες οι επιχειρήσεις σε μια νέα αφετηρία με ευνοϊκότερες προϋποθέσεις ανάπτυξης και κερδοφορίας, καθώς θα έχουν σαφώς καλύτερες δυνατότητες διαχείρισης των υποχρεώσεων που δημιούργησαν οι ακραία άδικες και φορομπηχτικές διατάξεις των Μνημονίων, πολλές από τις οποίες εξακολουθούν να ισχύουν. Αλλά και τα δημόσια έσοδα θα ενισχυθούν σημαντικά, καθώς θα ομαλοποιηθεί η ροή των φορολογικών εισπράξεων.

Είναι καιρός να καταλάβουν και οι θεσμοί ότι ο δρόμος της ανάπτυξης περνά μέσα από την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης κράτους – πολίτη. Ο Έλληνας φορολογούμενος πρέπει να πάψει να θεωρείται δυνάμει φοροφυγάς. Το ελληνικό εμπόριο και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θέλουν τη Φορολογική Διοίκηση σύμμαχο σε μια νέα αρχή. Για τους λόγους αυτούς, η βελτιωμένη πάγια ρύθμιση που προτείνει η ΕΣΕΕ είναι το πρώτο σημαντικό βήμα ώστε η αγορά να μην έχει ποτέ ξανά ανάγκη για έκτακτη ρύθμιση οφειλών.