Ο σταυρός προτίμησης στις ευρωεκλογές θα στείλει εκπροσώπους των μικρομεσαίων στην Ευρώπη

Οι ραγδαίες αλλαγές στο παραγωγικό και επιχειρηματικό μοντέλο της χώρας μας ελέω κρίσης και ύφεσης, αλλά και εξαιτίας της πληθώρας των ανεπιτυχών μεταρρυθμίσεων, επιβάλλει αντίστοιχες εναλλακτικές επιλογές των εκπροσώπων της αγοράς στα Ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων. Όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες έτσι και στην Ελλάδα η οικονομία μας έχει ανάγκη από περισσότερες και ισχυρότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, να παράξουν ιδιωτικό χρήμα και να  τροφοδοτήσουν τα ελλιπή δημόσια ταμεία.

Το μοντέλο της μικρομεσαίας επιχείρησης μέχρι 10 εργαζόμενους, που είναι η απόλυτη πλειοψηφία της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα είναι ικανό και ευέλικτο να πρωταγωνιστήσει τόσο στην επανεκκίνηση της εσωτερικής αγοράς, όσο και να δραστηριοποιηθεί εξαγωγικά σε όλους τους τομείς του εμπορίου.

Η νοοτροπία της Ευρώπης “σκέψου πρώτα σε μικρή κλίμακα”/ “think small first” πρέπει να υιοθετηθεί και στην Ελλάδα, ενώ η στήριξη των μικρομεσαίων της Ευρώπης πρέπει να υλοποιηθεί και στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 24.000.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ε.Ε των 28 κρατών, το 2013, δημιούργησαν 620.000 νέες θέσεις εργασίας.

Όσοι αναρωτιούνται μήπως το πρόβλημα της επιχειρηματικότητας είναι η έλλειψη εκπροσώπησης των μικρομεσαίων στην Ευρώπη, ίσως ήρθε η ώρα να το διαπιστώσουν και να το ανατρέψουν με μία ρηξικέλευθη απόφαση. Όσοι πιστεύουν ότι κάποιοι ψάχνουν “καρέκλες” να εγκατασταθούν και πως ορισμένοι ξεχειλίζουν από εγωισμό και φιλοδοξία, ας πράξουν σύμφωνα με αυτό που τους υπαγορεύει η κρίση τους. Όσοι πάλι θεωρούν αστείο να πιστεύει κανείς πως τα ζητήματα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών θα επιλυθούν επειδή ξαφνικά κάποιοι έμποροι αποφάσισαν να ζητήσουν να στείλουν έναν εκπρόσωπό τους στις Βρυξέλλες, τότε ας παραμείνουν στη θαλπωρή πολιτικών προσώπων και γνωστών προσωπικοτήτων.

Ο υπερπληθωρισμός εκπροσώπων φορέων και οργανώσεων πρέπει κάποτε να μας οδηγήσει στο “ισχύς εν τη ενώσει”, το οποίο πρέπει να είναι το προαπαιτούμενο των φορέων των μικρομεσαίων, απέναντι στην Τρόικα, ώστε να μπορούν να έχουν έναν παρεμβατικό ρόλο στην οικονομία για τα σοβαρά προβλήματα των συναδέλφων τους στην αγορά. Τα επιχειρήματα όλων των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων σήμερα είναι είτε αδύναμα, είτε έχουν πάψει εδώ και καιρό να υπάρχουν. Οι αποφάσεις και οι ενέργειές της εκπροσώπησης των εμπόρων και ελευθέρων επαγγελματιών χρειάζεται μια γενναία υπέρβαση με τη δυναμική συμμετοχή εκπροσώπων των μικρομεσαίων της ελληνικής αγοράς στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η κατάργηση της λίστας και η αλλαγή του νόμου για την εκλογή ευρωβουλευτών με σταυρό, βρίσκει απόλυτα σύμφωνο τον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, αφού δίνει τη δυνατότητα άμεσης εκπροσώπησης των μικρομεσαίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με νέα πρόσωπα από την ελληνική κοινωνία και καθημερινότητα. Ευτυχώς, που η απαξίωση των μικρομεσαίων δεν ισχύει στην Ευρώπη, ενώ η προτροπή της ιστοσελίδας των ευρωπαϊκών εκλογών “Δράσε, Αντίδρασε, Επηρέασε” επισημαίνει ότι το ταξίδι Αθήνα-Βρυξέλες, για τους Ευρωβουλευτές δεν είναι ταξίδι αναψυχής. Οι ευρωεκλογές είναι μία ευκαιρία να αλλάξει η προσέγγιση της Ευρώπης απέναντι στην ελληνική οικονομία και η ώρα που οι ευρωπαίοι εταίροι μας πρέπει να ξανασκεφτούν τα μέτρα λιτότητας, να επαναπροσδιορίσουν το εξωτερικό χρέος και κυρίως να εκτιμήσουν τις θυσίες μας.

 

Άρθρο Βασίλη Κορκίδη για το «Παρασκήνιο» στις 11 Φεβρουαρίου 2014