Μέτρα για να μειωθεί το χάσμα με τους Ευρωπαίους

Τα ελληνικά νοικοκυριά συνεχίζουν να κόβουν από παντού, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στη φορολογική αφαίμαξη. Οι προτεραιότητες και τα ζητούμενα που μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση της αγοράς είναι τρία συγκεκριμένα:

Πρώτο η θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός ειδικού «ακατάσχετου» αλλά ουσιαστικά «τροφοδότη» λογαριασμού δημοσίου και λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης.

Δεύτερον, η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού και συγκεκριμένα, με το άρθρο 15 του νόμου η δυνατότητα ρύθμισης σε 120 δόσεις αποκλειστικά των οφειλών στα πρώην ασφαλιστικά ταμεία και νυν στον ΕΦΚΑ, που έχουν εκχωρηθεί στο ΚΕΑΟ.

Τρίτον, είναι ο περιορισμός της υπερβολικής φορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αφού είναι αιτία πολλών δεινών στην πραγματική οικονομία, με αποτέλεσμα τη διαρκή αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι προσδοκίες που έχουν οι Έλληνες για το μέλλον είναι πολύ χαμηλότερες απ’ ότι του μέσου όρου της Ευρώπης, όταν το στοίχημα ήταν να κλείσουμε αυτό ακριβώς το χάσμα. Με άλλα λόγια, αφού η Ευρωζώνη τρέχει με ρυθμό 2,1%, η δική μας ανάπτυξη θα έπρεπε να είναι 3% για να κλείσει το χάσμα, όταν στην καλύτερη περίπτωση φέτος μιλάμε για 1,5%.

Εφημερίδα Dela News, 1/9/2017