Λύση για «ασφαλισμένους» και ΟΑΕΕ η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις και γενικότερα ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας μας θεωρεί το θέμα του ΟΑΕΕ και ειδικότερα την αδυναμία καταβολής εισφορών και την ποινικοποίηση των οφειλετών, όχι απλώς ένα μείζον θέμα της δύσκολης καθημερινότητας κάθε εμπόρου και ελεύθερου επαγγελματία ξεχωριστά, αλλά μείζον θέμα ασφαλιστικού πολιτισμού και δικαιοσύνης, βασισμένου στην απαράβατη αρχή της αλληλεγγύης των γενεών. 


Στη κατεύθυνση αυτή, όλοι οι φορείς που με υπευθυνότητα εκπροσωπούμε και εκφράζουμε χιλιάδες ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, οφείλουμε να ρυθμίσουμε το θέμα με την αναγκαία βεβαίως συναίνεση όλων των πλευρών, προτείνοντας εφικτές λύσεις ανακούφισης των ασφαλισμένων, αλλά με ταυτόχρονη στήριξη και διάσωση του ασφαλιστικού μας “σπιτιού”. Είναι δεδομένο ότι έχουν ήδη υπάρξει από ενδιαφερόμενους, τόσο άτομα όσο και φορείς, πολλές προσφυγές στην Δικαιοσύνη, όμως το σημαντικότερο είναι, να υπάρξει, μια ρεαλιστική πολιτική απόφαση στο θέμα, η οποία θα δώσει άμεσα μια ενιαία και οριστική απάντηση από τον Υπουργό Εργασίας στο μεγάλο πρόβλημα του ΟΑΕΕ.


Το μήνυμά μας είναι, ότι ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης δεν θεμελιώνει απλώς υποχρεώσεις, συχνά ασφυκτικές και δυσβάστακτες, αλλά και δικαιώματα. Δεν είναι δυνατόν μονίμως να ερμηνεύουμε διασταλτικά τις υποχρεώσεις και συσταλτικά τα δικαιώματα. Κάποτε θα πρέπει να αρχίσουμε να ερμηνεύουμε τους νόμους με το πνεύμα «υπέρ του πολίτη». Στο θέμα μάλιστα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, υιοθετήθηκε αυτή η ερμηνεία προς όφελος όσων τολμούν να επιχειρούν στην ελληνική αγορά.

 

Με στοιχεία και κάθε μέσο που διαθέτουμε προς τη κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης και όχι μιας ακόμα ρύθμισης, ζητήσαμε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ με ελεύθερη επιλογή χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας και φυσικά με αντίστοιχα μικρότερη ανταπόδοση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών παροχών. Η ελεύθερη επιλογή κλάσης ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε ασφαλισμένου θα ενεργοποιήσει μεγάλο αριθμό οφειλετών, αυξάνοντας τις ετήσιες εισροές του Ταμείου.

 

Επίσης, παράλληλα με τις προϋποθέσεις λήψης σύνταξης από τον ΟΑΕΕ για όσους έχουν οφειλές, προτείναμε να ισχύει ανεξαρτήτως ποσού η κεφαλαιοποίηση της οφειλής, το πάγωμα των προσαυξήσεων και αφού μετατραπεί η οφειλή σε αντίστοιχο ασφαλιστικό χρόνο να αφαιρείται από τον υπολογισμό της σύνταξης, όσων έχουν θεμελιώσει ηλικιακά το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα. Με άλλα λόγια λέμε ότι «όσα δίνεις, τόσα παίρνεις».

 

Σε συνδυασμό, λοιπόν, με την εφαρμογή της ρύθμιση των 100 δόσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών, μας δίνεται η μεγάλη ευκαιρία να κλείσουμε αυτό το “φαύλο κύκλο” του τεράστιου προβλήματος του ΟΑΕΕ, με τη μείωση των ασφαλιστικών  εισφορών και την ανάλογη ευθυγράμμιση με ανταποδοτικά κριτήρια των συντάξεων, ώστε να δοθεί ταυτόχρονα ιατροφαρμακευτική και συνταξιοδοτική κάλυψη στους ασφαλισμένους οφειλέτες και βιωσιμότητα στο ταμείο μας.

Άρθρο Προέδρου ΕΣΣΕ κ. Βασίλη Κορκίδη στην KontraNews της Κυριακής 3 Νοεμβρίου 2014