Θετικά αλλά όχι αρκετά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

TVE_9289

Είναι σαφές ότι όλα τα μέτρα ελάφρυνσης, κυρίως φορολογικού χαρακτήρα, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τα έτη 2019-2020, εξασφαλίζουν μία σχετική ρευστότητα στη διάθεση των πολιτών αυτή τη δύσκολη εποχή και άρα, από κάθε άποψη, αποτιμώνται θετικά από το εμπόριο, την αγορά, τον τουρισμό, που ελπίζει σε μία εσωτερική ανάκαμψη, αλλά και την κοινωνία γενικότερα.

Δεν είναι όμως αρκετά μπροστά σε αυτά που πραγματικά χρειάζεται η οικονομία και η χώρα. Ειδικά για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που έχουν επωμιστεί στα χρόνια των μνημονίων αλλεπάλληλα φορολογικά και μη βάρη, χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά σε βάθος.

Κυρίως, θέλουμε να δούμε να νομοθετούνται ουσιώδη μέτρα τόνωσης της επιχειρηματικότητας και ελάφρυνσης των υποχρεώσεων. Η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, η μείωση της βαριάς φορολογίας, η δραστική και μόνιμη συρρίκνωση των εργοδοτικών εισφορών σε ρεαλιστικά επίπεδα (σε αντίθεση με την απλή επιδότηση των εισφορών των νέων που προβλέπεται), η θέσπιση του ακατάσχετου λογαριασμού, που εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων κάθε κλίμακας, μικρής, μεσαίας και μεγάλης, αποτελούν τα πραγματικά μέτρα που έχει ανάγκη η αγορά.

Η νομοθέτηση των συγκεκριμένων μέτρων δεν θα ωφελήσει μόνο τους μικρούς εμπόρους αλλά θα έχει πολλαπλά και εκθετικά ευεργετικά αποτελέσματα για τις προοπτικές βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, την καταπολέμηση της ανεργίας, την εισπραξιμότητα των δημοσίων εσόδων και την προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Παράλληλα, αποτελούν ένα από τα απαιτούμενα θεμέλια επάνω στα οποία θα στηριχτεί η μεγαλύτερη ίσως ανάγκη των καιρών μας, ο σχεδιασμός μιας διαρκούς αναπτυξιακής πολιτικής, που θα εκμεταλλεύεται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής επιχειρηματικότητας, θα δώσει ώθηση στις επενδύσεις και θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον φιλικό στην επιχειρηματικότητα, χωρίς τις παθογένειες που μας κρατούν πίσω όλα αυτά τα χρόνια.

Τοποθέτηση του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Γιώργου Καρανίκα στο περιοδικό BUSINESS NEWS MAGAZINE, 20/6/2019