Η δύσκολη επιστροφή στην κανονικότητα – Τηλεδιάσκεψη ΕΣΕΕ με ΕΕΑ- ΓΣΕΒΕΕ – ΓΣΕΕ

Screenshot_2

Την πολύ δύσκολη μεταβατική περίοδο προς την κανονικότητα στην οποία εισέρχεται ο εμπορικός κόσμος με το άνοιγμα των καταστημάτων ανέδειξε ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας κατά τη διάρκεια της online συζήτησης – τηλεδιάσκεψης που οργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, στην οποία συμμετείχαν και οι Πρόεδροι του ΕΕΑ κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου, της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ Καββαθάς και της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλου.

Ο κύριος Καρανίκας εστίασε στα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας του ΙΝ.ΕΜ.Υ – ΕΣΕΕ, βάσει των οποίων δύο στους τρεις εμπόρους εκτιμούν ότι θα χρειαστούν περισσότερο από ένα χρόνο για να επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας. Υπογράμμισε πως οι ιδιοκτήτες των εμπορικών επιχειρήσεων, μόλις ανοίξουν ξανά στο κοινό θα βρεθούν αντιμέτωπες με συσσωρευμένες υποχρεώσεις και σαφώς μικρότερο τζίρο, λόγω των νέων καταναλωτικών συνηθειών και των κανόνων υγιεινής που θα πρέπει να εφαρμόζουν οι ίδιοι και οι πελάτες τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα ισχυρό «σοκ ρευστότητας» προς την αγορά, μέσω κοινοτικών, εθνικών και τραπεζικών κονδυλίων. Ιδιαίτερα για τα συστημικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σημείωσε πως, με δεδομένη την «έκρηξη» των ηλεκτρονικών συναλλαγών από την έναρξη της πανδημίας, όφειλαν και μπορούσαν να προβούν σε μειώσεις των χρεώσεων και των προμηθειών που ισχύουν για τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά δεν το έπραξαν. Γι’ αυτό τα κάλεσε να ανταποκριθούν άμεσα στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας ενισχύοντας με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία όλες τις ΜμΕ και τους αυτοαπασχολούμενους.

Ο κ. Καρανίκας υπογράμμισε πως με το lockdown η Πολιτεία κέρδισε χρόνο έναντι του κορωνοιού, ωστόσο τα μέτρα στήριξης των εμπορικών επιχειρήσεων πρέπει άμεσα να διευρυνθούν και να ενισχυθούν. Υπογράμμισε πως τα εποχιακά τουριστικά καταστήματα έχουν βρεθεί έξω από την ομπρέλα προστασίας του κράτους, την ώρα που τα λειτουργικά τους έξοδα τρέχουν και η προοπτική να επαναλειτουργήσουν ομαλά, τοποθετείται πλέον στο επόμενο έτος.

Ως σημαντικές εκκρεμότητες που χρειάζονται νέα παρέμβαση από τα συναρμόδια υπουργεία ανέφερε τα θέματα των μεταχρονολογημένων επιταγών και των επαγγελματικών ενοικίων.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ επέμεινε στην ανάγκη να μην πληγεί το εισόδημα των εργαζομένων και των νοικοκυριών, καθώς η μείωση της εγχώριας κατανάλωσης θα υποθηκεύσει τη βιωσιμότητα των εμπορικών επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας σε αυτές. Για την όσο το δυνατόν ταχύτερη ευόδωση της εθνικής προσπάθειας ανασύνταξης της οικονομίας με δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή, ο κ. Καρανίκας ζήτησε την ενεργοποίηση του κοινωνικού διαλόγου, ώστε οι εισηγήσεις των κοινωνικών εταίρων να εισακούγονται από την κυβέρνηση. ‘’Όλοι μαζί θα το ξεπεράσουμε, ας διδαχθούμε από την προηγούμενη κρίση και από τα Μνημόνια για να αποφύγουμε τους κοινωνικούς αυτοματισμούς», σημείωσε.