Επίσκεψη του οικονομικού επιτελείου της Νέας Δημοκρατίας στα γραφεία της ΕΣΕΕ

img_20170118_110112

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 18 Ιανουαρίου 2017 στα γραφεία της ΕΣΕΕ συνάντηση ανάμεσα στο Προεδρείο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και του Οικονομικού Επιτελείου της Νέας Δημοκρατίας. Τη Συνομοσπονδία εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος κ. Βασίλης Κορκίδης, ο Γενικός Γραμματέας κ. Γιώργος Καρανίκας, ο Οικ. Επόπτης κ. Νίκος Κογιουμτσής, το μέλος ΔΣ ΕΣΕΕ και Πρόεδρος Ε.Σ Πειραιώς κ. Νίκος Μανεσιώτης και ο σύμβουλος της ΕΣΕΕ επί φορολογικών θεμάτων κ. Αντώνης Μουζάκης. Επίσης παρέστησαν εκπρόσωποι Εμπορικών Συλλόγων όπως η κα Άννα Καυκά, Πρόεδρος Ε.Σ. Γλυφάδας, ο κ. Νίκος Πέτσας, Πρόεδρος Ε.Σ. Κερατσινίου-Δραπετσώνας και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ε.Σ. Αττικής,  ενώ εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας παρευρέθηκαν: ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μαζί με τους Αναπληρωτές Τομεάρχες Οικονομικών, Βουλευτή Επικρατείας κ. Θεόδωρο Φορτσάκη και το Βουλευτή Ημαθίας κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο,  με τη συνοδεία του επιτελείου τους.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα θέματα φορολογικής φύσεως που απασχολούν το εγχώριο επιχειρείν και τις εμπορικές επιχειρήσεις, όπως η υποτονικότητα της αγοράς την εορταστική περίοδο, η μειωμένη καταναλωτική δαπάνη αλλά και οι αλλαγές στο φορολογικό/ασφαλιστικό πλαίσιο και στις εργασιακές σχέσεις. Στη συζήτηση διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για επεξεργασία πολιτικών, οι οποίες θα εστιάζουν:

  1. Στη στήριξη της ανταγωνιστικής εμπορικής δραστηριότητας, στον περιορισμό και εξορθολογισμό της φορολογικής επιβάρυνσης της εμπορικής επιχειρηματικής δραστηριότητας και στη διασύνδεσή της με την εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση.
  2. Στη βελτίωση των συνθηκών πρόσβασης στις πηγές ρευστότητας για τις βιώσιμες εμπορικές επιχειρήσεις.
  3. Στην ενδυνάμωση της διασύνδεσης της εγχώριας παραγωγής με την εμπορική δραστηριότητα, τόσο για την εσωτερική όσο και για τη διεθνή αγορά.
  4. Στην προώθηση των διενεργούμενων, μέσω πλαστικού χρήματος και ηλεκτρονικών μέσων, συναλλαγών αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για επιχειρηματίες και καταναλωτές.
  5. Στην αναγκαιότητα θέσπισης και λειτουργίας του «ειδικού επιχειρηματικού/τροφοδότη λογαριασμού» για τις επιχειρήσεις.

Επίσης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, μέσω της συρρίκνωσης του διοικητικού κόστους/γραφειοκρατία για τις εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς και στην προώθηση δράσεων για την ενδυνάμωση της απασχόλησης και την ενίσχυση της κατάρτισης εργαζομένων. Οι επικεφαλής του Τομέα Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας θα συνεχίσουν την συστηματική συνεργασία με τις διοικήσεις φορέων της πραγματικής οικονομίας, σε μια προσπάθεια διαμόρφωσης στρατηγικής που θα εκτείνεται και πέραν των Μνημονίων για την ανάταξη της οικονομίας, της κοινωνίας και της χώρας εν γένει.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ έθεσε επί τάπητος εκείνες τις παραμέτρους που συνιστούν τροχοπέδη στην ανάκαμψη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, καθιστώντας επιτακτική τη διευθέτησή τους. Ειδικότερα:

  1. Επισημάνθηκε η ανάγκη εξορθολογισμού του ύψους των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, όταν βεβαίως οι συνθήκες και οι δείκτες αποδοτικότητας των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας το επιτρέψουν, καθώς για πολλές από αυτές κρίνεται αμφίβολη η δυνατότητα επιβίωσής τους. Για όσο όμως διάστημα η μείωση των σχετικών συντελεστών θα κρίνεται ως ανέφικτη, θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στη θέσπιση ισοδύναμων μέτρων, τόνωσης της απασχόλησης και φορολογικής/ασφαλιστικής ελάφρυνσης των επιτηδευματιών.
  2. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση των προτάσεων της ΕΣΕΕ, αναφορικά με τον περιορισμό του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου, παραγόντων κομβικής σημασίας στην προσπάθεια καταπολέμησης των συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού και αποκατάστασης της εύρυθμης λειτουργίας της Αγοράς.
  3. Κρίθηκε αναγκαία η λήψη πρωτοβουλιών, οι οποίες θα αποσκοπούν στη διευκόλυνση της άσκησης εμπορικής δραστηριότητας και όχι στη περαιτέρω συρρίκνωσή της. Προς αυτή την κατεύθυνση πρακτικές όπως: οι αιφνιδιαστικές δεσμεύσεις επιχειρηματικών λογαριασμών, η μη δυνατότητα αξιοποίησης του διοικητικού συμβιβασμού αλλά και η επιβολή υπέρμετρων προστίμων και επιβαρύνσεων κατά τη διαδικασία των φορολογικών ελέγχων, θα πρέπει να εκλείψουν.
  4. Η εξοικείωση επιχειρήσεων και καταναλωτών με το «ηλεκτρονικό εμπόριο» και τις δυνατότητες που αυτό προσφέρει, πρέπει να καταστεί κοινός τόπος και άμεση προτεραιότητα όλων των μερών.

Στο προαναφερθέν κλίμα εποικοδομητικού διαλόγου και ανταλλαγής χρήσιμων απόψεων, το οικονομικό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας και τα στελέχη του ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ θα βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία για τον εμπλουτισμό των θέσεών τους οι οποίες και προάγουν το εγχώριο επιχειρείν.

img_20170118_105920-3