Γ. Καρανίκας: Επιστροφή στην κανονικότητα με κεντρικό ρόλο στις μικρομεσαίες  επιχειρήσεις και στους κοινωνικούς εταίρους

photo 1

Με επιτυχία στέφθηκε η συμμετοχή της ΕΣΕΕ στο Thessaloniki Summit 2019

Με ξεχωριστή Θεματική Ενότητα για το ρόλο των εργοδοτικών οργανώσεων στην Ανατολική Ευρώπη

Εξαιρετικά παραγωγική σε συμπεράσματα και προτάσεις ήταν η Θεματική Ενότητα του Thessaloniki Summit 2019, με θέμα: «Ο καθοριστικός ρόλος των εργοδοτικών οργανώσεων στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξης της Ανατ. Ευρώπης» την οποία οργάνωσε σήμερα, Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και στην οποία συμμετείχε ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας.

Προσκεκλημένοι του Προέδρου ΕΣΕΕ στο ιδιαίτερα ενδιαφέρον πάνελ συζήτησης ήταν οι κ.κ Miloš Nenezić, Πρόεδρος της Ένωσης Εργοδοτών Σερβίας (Serbian Association of Employers – SAE Unija poslodavaca Srbije – UPS), Milena Angelova, Γενική Γραμματέας της Βουλγαρικής Ένωσης Βιομηχανικού Κεφαλαίου (Bulgarian Industrial Capital Association – BICA) και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) και Florin Jianu, Πρόεδρος τoυ Εθνικού Συμβουλίου ΜμΕ της Ρουμανίας (CNIPMMR).

Στον δημιουργικό διάλογο που διεξήχθη, αναδείχθηκε η σημασία του ρόλου των εργοδοτικών οργανώσεων στο μεταβαλλόμενο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Ευρώπης. Επισημάνθηκε ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις όχι μόνο έχουν επιτύχει να λειτουργήσουν ως μηχανισμός εξισορρόπησης στη σχέση κράτους, κεφαλαίου και εργασίας, αλλά και να διευρύνουν το φάσμα του κοινωνικού διαλόγου, καθιστώντας τον βασική διαδικασία κοινωνικής διαβούλευσης και διευρύνοντας – έστω και τυπικά – τη Δημοκρατία.

Οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν τις απόψεις τους ειδικότερα σε τρεις βασικές συνιστώσες:

  • Τους τρόπους με τους οποίους οι εργοδοτικές οργανώσεις μπορούν να προωθήσουν την οικονομική ενσωμάτωση στα Βαλκάνια
  • Την επίδραση της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης στις σχέσεις ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους
  • Τις αλλαγές στο επιχειρηματικό και εργασιακό περιβάλλον των χωρών τους μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας επισήμανε τις τρεις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργοδοτικές οργανώσεις των μικρομεσαίων επιχειρηματιών στην Ελλάδα: Τις προκλήσεις της εκπροσώπησης, της διεθνοποίησης και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Αναφερόμενος στην επιστροφή της χώρας στην «κανονικότητα» ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ τόνισε: «Κανονικότητα σημαίνει να αποκτήσει η χώρα μια κανονική οικονομία της αγοράς, με δυναμικές, εξωστρεφείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, πλάι στις οποίες θα υπάρχει ένα κράτος-αρωγός στο επιχειρείν. Κανονικότητα σημαίνει τον εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος, την πρόσβαση των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, την παγίωση ενός θετικού κλίματος στην αγορά. Και αυτό θα πρέπει να είναι το μεγάλο στοίχημα της περιόδου μετά την κρίση. Πως θα διαμορφωθεί ένα οικονομικό πλαίσιο για μια ισχυρή ανάπτυξη. Η άποψή μας είναι ότι για τη διαμόρφωση του σχεδίου επανεκκίνησης της ανάπτυξης και επιστροφής στην κανονικότητα, οι εργοδοτικές οργανώσεις και οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να έχουν κεντρικό ρόλο. Να ανοίξει δηλαδή ένας κοινωνικός διάλογος με στόχο το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας».

Την εισαγωγική ομιλία απηύθυνε ο Υπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου ο οποίος, αφού έδωσε συγχαρητήρια στην ΕΣΕΕ για την οργάνωση της Θεματικής Ενότητας, αναφέρθηκε στη μοναδική ανθεκτικότητα που επέδειξε το ελληνικό εμπόριο την περίοδο της οικονομικής κρίσης, αποδεικνύοντας, όπως είπε, ότι μπορεί να εξελιχθεί στον πολλαπλασιαστή της ανάκαμψης της εθνικής μας οικονομίας. Υποστήριξε επίσης πως σήμερα το κράτος: «γίνεται αρωγός της υγιούς επιχειρηματικότητας, ενισχύει με τις πολιτικές του την εξωστρέφεια, στηρίζει την καινοτομία και βοηθά στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, με την πολύτιμη βοήθεια και την εμπλοκή των κοινωνικών εταίρων και ειδικότερα των εργοδοτικών οργανώσεων».

Τη Θεματική Ενότητα της ΕΣΕΕ συντόνισε η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ κ. Βάλια Αρανίτου.

 

*Επισυνάπτεται η εισήγηση του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Γιώργου Καρανίκα

EYA_9426

EYA_9555