Άρθρο του Προέδρου της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη για την Athens Voice με θέμα το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Το ζήτημα των Κυριακών έχει απασχολήσει τα τελευταία δύο χρόνια, με όχι έναν ιδιαίτερα ευχάριστο τρόπο, το ελληνικό εμπόριο. Και αυτό γιατί έχει γίνει αντικείμενο τρομακτικής προχειρότητας, άγνοιας και αβελτηρίας σε βαθμό που να αναρωτιόμαστε εάν αυτοί που οφείλουν να βοηθούν τους μικρομεσαίους βρίσκονται στη θέση που βρίσκονται για να τους δυσκολεύουν τη ζωή. Δυστυχώς, φαίνεται ότι κανείς αρμόδιος δεν έχει διαβάσει τις έρευνες που διεξάγουν τα ερευνητικά ινστιτούτα της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, ούτε έχει προβληματιστεί από τις εκκλήσεις τους, οι οποίες και εύλογες είναι και αγωνία για το μέλλον της αγοράς εκφράζουν. Μπορεί τα χέρια πολλών αξιωματούχων να είναι δεμένα, ωστόσο λίγη κοινή λογική δεν βλάπτει όταν διακυβεύεται η επιβίωση χιλιάδων οικογενειών και όταν ελαφρά την καρδία προτείνονται και το κυριότερο επιβάλλονται αλλαγές χωρίς διάλογο και μελέτη.

Η πρόσφατη υπουργική απόφαση, υλοποιώντας τις επιταγές του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ, επιβάλλει πλήρη απελευθέρωση: α) Στο νότιο Αιγαίο (Ρόδος, Κως, Ερμούπολη), β) στην Κεντρική Μακεδονία (ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, Χαλκιδική) και γ) στην Αττική (ιστορικό κέντρο της Αθήνας, Ραφήνα και Πικέρμι (!)). Θα πρέπει να τονιστεί πως  στη χώρα μας σε όλες τις τουριστικές περιοχές τα καταστήματα είναι ανοιχτά και τις Κυριακές, με απόφαση των τοπικών περιφερειαρχών (καθεστώς που προσιδιάζει δηλαδή το καθεστώς της Ισπανίας και της Πορτογαλίας). Επίσης, το ιστορικό κέντρο της Αθήνας είναι ανοιχτό και τις Κυριακές με το ειδικό σήμα του ΕΟΤ που παρέχεται σε όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν σε τουριστικές ζώνες. Άρα, δεν κατανοούμε πώς οι τουριστικές αγορές θα ωφεληθούν από το “άνοιγμα” όταν είναι ήδη ανοιχτές.

Η πιθανή λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές δεν πρόκειται  να ενισχύσει την απασχόληση εξαιτίας της ιδιαίτερης διάρθρωσης της ελληνικής μικρομεσαίας εμπορικής επιχειρηματικότητας. Οι εμπορικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στηρίζονται σε σημαντικά υψηλό βαθμό, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην αυτοαπασχόληση και στα συμβοηθούντα μέλη. Η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας θα οδηγήσει στο άνοιγμα καταστημάτων είτε από τους ίδιους τους αυτοαπασχολούμενους και τα συμβοηθούντα μέλη, είτε ακόμη και από τους ίδιους τους εργοδότες, ώστε να αποφευχθεί το επιπρόσθετο κόστος λειτουργίας. Συνεπώς, οι επιπτώσεις στην απασχόληση δεν είναι ούτε σημαντικές ούτε διατηρήσιμες στο χρόνο. Η ΕΣΕΕ διαθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι 6 Κυριακές από τον Νοέμβριο του 2013 μέχρι και τον Μάιο του 2014, δεν αύξησαν ούτε τον τζίρο, ούτε τον όγκο πωλήσεων, ούτε βεβαίως την απασχόληση και τους μισθούς στην ελληνική αγορά. Υπ’ αυτήν την έννοια, η εμμονή στην πλήρη απελευθέρωση φαντάζει περισσότερο ιδεοληψία παρά πολιτική που να βασίζεται στη γνώση της πραγματικής οικονομίας.

 

Άρθρο του Προέδρου της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη για την Athens Voice με θέμα το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές στις 15 Ιουλίου 2014