Άρθρο Προέδρου ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη στη Real News

Αφού δεν μπορούμε να μειώσουμε τους υπερβολικούς φόρους και τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα για να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις μας ζωντανές, τουλάχιστον ας διαχειριστούμε τις πολλαπλές υποχρεώσεις μας με έξυπνο τρόπο. Ας ακολουθήσουμε τη γνωστή παροιμία που λέει «το καλό το παλικάρι ξέρει και άλλο μονοπάτι».

Το επιχειρηματικό περιβάλλον, όπως έχει διαμορφωθεί, είναι γεγονός ότι δεν βοηθάει και μας αναγκάζει να υιοθετούμε θεμιτές και πολλές φορές αθέμιτες άμυνες. Στα μέτρα υπάρχουν πάντα αντίμετρα, που όμως δεν εντάσσονται πάντα στον κώδικα λειτουργίας της αγοράς και συνήθως καταλήγουν σε αρνητικά αποτελέσματα. Απαιτείται, λοιπόν, άμεσα να δημιουργήσουμε ένα εναλλακτικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, με στόχο να αυξήσουμε τον δείκτη βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, λειτουργώντας, όμως, στα όρια των μνημονιακών προαπαιτουμένων.

Έχοντας, λοιπόν, κατά νου τις δεσμεύσεις μας, η ΕΣΕΕ έχει  καταθέσει οικονομετρικά τεκμηριωμένες προτάσεις, που πηγάζουν από την καθημερινότητα της αγοράς και μπορούν -εάν στηριχθούν- να εφαρμοστούν με επιτυχία. Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις ρεαλιστικές προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν άμεσα τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να μείνουν δραστήριες και να επιβιώσουν μετά από επτά πέτρινα χρόνια. Η πρώτη πρότασή μας είναι η «αποποίηση ασφαλιστικού χρόνου», ενός δηλαδή «waiver» για ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές στον ΟΑΕΕ που πλέον ξεπερνούν τα 12 δις ευρώ. Η δεύτερη είναι η δημιουργία ενός «ακατάσχετου» επιχειρηματικού λογαριασμού που θα επιτρέπει στην επιχείρηση, ξεκλειδώνοντας τραπεζικούς «κωδικούς» να πληρώνει μηνιαία, φορολογικές, ασφαλιστικές, μισθολογικές υποχρεώσεις και ανοικτές πιστώσεις στους  προμηθευτές της. Τέλος, η τρίτη και πάγια πρότασή μας είναι ο περίφημος «συμψηφισμός» βεβαιωμένων οφειλών και φόρων του ιδιωτικού τομέα από και προς το δημόσιο. Ποιο είναι, άλλωστε, το νόημα να δεσμεύονται επιχειρηματικοί λογαριασμοί, παγώνοντας τα απαραίτητα κεφάλαια κίνησης μιας επιχείρησης και μάλιστα σε περίοδο «capital controls»; Ποιος ο λόγος να βάλουν λουκέτο περίπου και άλλες ελληνικές επιχειρήσεις μετά τις 230.000 της τελευταίας επταετίας και τις 15.000 και πλέον από την αρχή του χρόνου που ενδέχεται να φτάσουν τις 21.000 μέχρι τέλος του 2016. Θεωρώ απολύτως κανένας, αφού κάθε λουκέτο δημιουργεί «απόνερα» στην αγορά και παρασύρει και άλλες αδύναμες επιχειρήσεις με τις οποίες συναλλάσσεται, στον γκρεμό. Η πρόταση της ΕΣΕΕ να επιτραπεί η δημιουργία ενός «τρεχούμενου» ειδικού επιχειρηματικού λογαριασμού  ή «business running account», όπως σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. δεν θα βλάψει κανένα. Αντίθετα, θα αυξήσει τα δημόσια έσοδα και θα δώσει τη δυνατότητα στην προβληματική επιχείρηση να εξυπηρετήσει τις τρέχουσες και ληξιπρόθεσμες οφειλές της στην αγορά. Κυβέρνηση και δανειστές οφείλουν να μας ακούσουν, να υιοθετήσουν τις προτάσεις μας και πιστεύω ότι όχι μόνο δεν θα χάσουν, αλλά θα ωφεληθούν. Η ευελιξία και η έξυπνη διαχείριση των εμποδίων είναι χαρακτηριστικά της επιχειρηματικότητας που πρέπει κάποτε να χρησιμοποιήσει η δημόσια διοίκηση προς όφελος όλων μας.

 

Άρθρο Προέδρου ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη στη Real News στις 2 Ιουνίου 2016