Επιστολή της ΕΣΕΕ στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη με θέμα: «Στο νέο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό»

ESEE_LOGO_NEW-01

Την ανάγκη να ενταχθούν οι πλέον των 130.000 ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων που λειτουργούν χωρίς προσωπικό στο νέο κύκλο της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής» επισημαίνει η ΕΣΕΕ με Επιστολή της που απέστειλε χθες, Δευτέρα 4 Μαΐου, στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας τονίζει πως το ζήτημα της ρευστότητας αποτελεί ιδιαίτερα σοβαρή παράμετρο για την επαναλειτουργία της αγοράς, υπενθυμίζοντας πως στον πρώτο κύκλο του εν λόγω κυβερνητικού μέτρου είχαν δικαίωμα υπαγωγής τα νομικά πρόσωπα που δεν απασχολούν εργαζόμενους, αλλά είχαν εξαιρεθεί οι ατομικές επιχειρήσεις.

Η ΕΣΕΕ σημειώνει πως πρόκειται για εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες υπόκεινται σε όλες τις φορολογικές επιβαρύνσεις που ισχύουν και για τα άλλα επιχειρηματικά σχήματα όπως: το τέλος επιτηδεύματος, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος επόμενου έτους στο 100%, η μη ισχύς αφορολογήτου ορίου, η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης, η καταβολή δημοτικών τελών και η έλλειψη προστασίας από την επιβολή δεσμεύσεων και κατασχέσεων των λογαριασμών τους. Για αυτό και δεν μπορεί να γίνει κατανοητός ο λόγος που δεν παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασής τους σε άμεση και χωρίς τραπεζική διαμεσολάβηση χρηματοδότηση.

Στην κατεύθυνση για μία δικαιότερη εφαρμογή του μέτρου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής η ΕΣΕΕ προτείνει προς τον Πρωθυπουργό το ύψος της ενίσχυσης να υπολογίζεται ως ποσοστό του τζίρου του 2019 σταθμισμένο με τη μείωση που εμφανίζει ο τζίρος το α΄ τρίμηνο ή το α΄εξάμηνο του 2020. Σύμφωνα με αυτούς τους υπολογισμούς αναλογούν μεσοσταθμικά 5000 ευρώ ανά επιχείρηση.

Σε συνέχεια ανάλογης Επιστολής που είχε αποστείλει στον Πρωθυπουργό στις 13 Απριλίου, η ΕΣΕΕ τονίζει πως η αποδοχή αυτού του καθόλα δίκαιου και καθολικού αιτήματος της αγοράς θα διασφαλίσει τις αναγκαίες συνθήκες ανάκαμψης του εγχώριου επιχειρείν.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας δήλωσε σχετικά:

«Στους πρωτοφανείς κανόνες οικονομικής «αναρχίας» που επέβαλλε με σφοδρότητα ο COVID-19, ας μη ξεχνάμε την βασική αρχή δικαιοσύνης και ισονομίας: Όλοι όσοι πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας έχουν ίσα δικαιώματα να μπουν κάτω από το δίχτυ προστασίας της Πολιτείας. Είναι ένας θεμελιακός κανόνας για να χτίσουμε το αύριο της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας.

Η περίπτωση της επιστρεπτέας προκαταβολής, από την οποία έως σήμερα αποκλείονται οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις που δεν έχουν υπαλλήλους, είναι ένα αχρείαστο λάθος, μια εξαίρεση του κανόνα που υπονομεύει τον κοινό αγώνα κυβέρνησης και πολιτών. Γι’ αυτό και χρήζει άμεσης διόρθωσης προτού δημιουργήσει ανεπανόρθωτες στρεβλώσεις στην πραγματική οικονομία».