Οι κατασχέσεις Επιχειρηματικών Λογαριασμών οδηγούν είτε στην παραοικονομία είτε στη χρεοκοπία

Το τελευταίο τετράμηνο του 2016,  αναμένεται «επιδρομή» στους τραπεζικούς  λογαριασμούς. Ως εκ τούτου καταθέσαμε ως ΕΣΕΕ έγκαιρα και επίμονα συγκεκριμένες προτάσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ, πριν οριστικοποιηθεί το άμεσο επόμενο διάστημα ο σχεδιασμός, για την είσπραξη οφειλών στο Δημόσιο. Φοβόμαστε ότι στην προσπάθεια να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό, αφού θα χαθούν οριστικά ληξιπρόθεσμα και τρέχοντα έσοδα, από τα «λουκέτα» περισσότερων μικρών και μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων.

Το «κυνηγητό» των κατασχέσεων που έρχεται στοχεύει τα 5 δισ. ευρώ!, έως το τέλος του χρόνου, μαζί βεβαίως με τα έσοδα από τους πλειστηριασμούς ακινήτων. Αυτό προκύπτει από το τεχνικό κείμενο των προαπαιτουμένων του 3ου μνημονίου, που προβλέπει την είσπραξη 1,730 δισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο και 2,050 δισ. έως τον Δεκέμβριο του 2016, από τις παλιές οφειλές. Επιπλέον, από τις νέες οφειλές που πρόεκυψαν και θα προκύψουν εντός του 2016, είναι δεσμευτική υποχρέωση η είσπραξη του 21% έως τον Σεπτέμβριο και του 23% έως τον Δεκέμβριο. Τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης έχουν αρχίσει από τις αρχές του έτους και με δεδομένο ότι τα έσοδα εμφανίζουν υστέρηση, οι προσπάθειες θα εντατικοποιηθούν  το τελευταίο τετράμηνο και κατά τη διάρκεια της 2ης αξιολόγησης. Κάθε μήνα, παρά το γεγονός ότι γίνονται χιλιάδες κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου, τα αποτελέσματα είναι ανεπαρκή. Οι κατασχέσεις αυξήθηκαν πάνω από 30% σε σχέση με πέρυσι, αλλά το μέσο ποσό που εισέπραξε το Δημόσιο από τις κατασχέσεις των λογαριασμών από την αρχή του τρέχοντος έτους έως σήμερα ανέρχεται στα 496 ευρώ ανά λογαριασμό. Συγκεκριμένα από τις περίπου 187.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, με έξαρση τον Ιούλιο, το ποσό που μπήκε στα ταμεία της Εφορίας προσεγγίζει μετά βίας τα 95 εκ. ευρώ, δηλαδή το 0,1% περίπου, από τα συνολικά 92 δισ. ευρώ, ενώ το 97% των κατασχέσεων αφορά ποσά κάτω των 3.000 ευρώ.

Έντονο προβληματισμό επίσης μας δημιουργεί το γεγονός ότι πλέον υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής αποστολής κατασχετηρίων μέσα από το Μητρώο Καταθέσεων, που δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να έχει πλήρη πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς του οφειλέτη και διευκολύνει τις μαζικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών των μικρομεσαίων. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που, ο εμπορικός κόσμος έχει επανειλημμένως ζητήσει να εξεταστεί η επέκταση του μέτρου που ισχύει για τους ιδιώτες και στους ασκούντες εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα, είτε ως φυσικά είτε ως νομικά πρόσωπα, και συγκεκριμένα προτείνει την δυνατότητα γνωστοποίησης ενός λογαριασμού σε πιστωτικό ίδρυμα, ο οποίος θα μπορεί, ακόμη και μετά την εντολή κατάσχεσης, να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης, δηλαδή πληρωμή μισθοδοσίας, οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενοικίων και προμηθευτών.

Προϋπόθεση για αυτό θα είναι η σύνδεση του εν λόγω λογαριασμού με τις εισπράξεις της επιχείρησης από χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών εκ μέρους των καταναλωτών.

Εκτός της θέσπισης του ακατάσχετου λογαριασμού, το δεύτερο προαπαιτούμενο που προτείνει η ΕΣΕΕ για την υποβοήθηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα στην κρίση, είναι η βελτίωση της λειτουργίας του «βοηθήματος» όπως ονομάζουμε εμείς, της ρύθμισης των 100 δόσεων. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να επισημανθεί η πρωτοβουλία της διοίκησης του ΟΑΕΕ να εξετάσει περίπτωση προς περίπτωση και με σχετικά εύκαμπτα κριτήρια τις υποθέσεις των ασφαλισμένων που έχασαν την ρύθμιση, δίνοντάς τους την δυνατότητα να επανενταχθούν σε αυτήν, υπό την προϋπόθεση να είναι συνεπείς στο μέλλον.  Η συγκεκριμένη κίνηση πρέπει να αποτελέσει οδηγό και για το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να υπάρξει άμεσα αντίστοιχη ρύθμιση και για τις οφειλές προς το Δημόσιο.

Η ΕΣΕΕ δεν αμφισβήτησε ποτέ το δικαίωμα του Δημοσίου να διεκδικήσει και να εισπράξει, αυτά που του οφείλονται, αλλά έχει ζητήσει τη δυνατότητα συμψηφισμού των οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, που ήδη έχουν ξεπεράσει τα 7,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 1,2 δισ. ευρώ από επιστροφές φόρων και ΦΠΑ. Αναφορικά, με την απόφαση της Γ.Γ.Δ.Ε. να εντείνει τους φορολογικούς ελέγχους, με το νέο σχέδιο «Κωδικός 24 ώρες» βάζοντας στο στόχαστρό 1,8 εκ. ΑΦΜ, με ενδείξεις φοροδιαφυγής από όλες τις ομάδες ελευθέρων επαγγελματιών, το μόνο που διαρκώς ζητά η ΕΣΕΕ, είναι οι έλεγχοι να έχουν το χαρακτήρα συμμόρφωσης και όχι εξόντωσης, προκειμένου να αυξηθούν αποτελεσματικά τα έσοδα και όχι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο.

Οι κατασχέσεις επιχειρηματικών τραπεζικών λογαριασμών αποδεδειγμένα οδηγούν τους μικρομεσαίους στην παραοικονομία και τους μεγάλους της αγοράς στην χρεοκοπία.

 

Άρθρο προέδρου ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη στο Economy65.gr στις  25 Αυγούστου 2016