Συνέντευξη του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη στην εφημερίδα «Δημοκρατική»

  1. Κύριε Κορκίδη, πώς βλέπετε να εξελίσσεται η κατάσταση στην οικονομία από την στιγμή που η κρίση συνεχώς βαθαίνει χωρίς προοπτική;

Είναι γεγονός ότι η επώδυνη στασιμότητα των τελευταίων μηνών είναι ένας «βρόχος» στο λαιμό των ελλήνων επιχειρηματιών, ο οποίος δεν μας αφήνει να επανέλθουμε σε μία τροχιά ανάκαμψης.  Οι επιχειρήσεις διέρχονται καθημερινά από ισχυρές δοκιμασίες επιβίωσης και γίνεται μεγάλη προσπάθεια οι κραδασμοί που δημιουργούνται στους τζίρους να μην μετακυλίονται ως επιπλέον επιβαρύνσεις στους καταναλωτές. Είναι σαφές ότι τα προβλήματα που υπάρχουν στην πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας δεν αφήνουν ανεπηρέαστη την αγορά. Η εκκρεμής αξιολόγηση, το μεταναστευτικό και η προσφυγική κρίση, οι αγροτικές κινητοποιήσεις, το χρηματιστήριο, τα «κόκκινα δάνεια», η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τα σενάρια περί σχεδίου δράσης του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης των Ευρωπαϊκών Τραπεζών για την περίπτωση πτώχευσης και πολλά άλλα ζητήματα που σχετίζονται και με τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον εγείρουν αισθήματα πολιτικής και οικονομικής ανασφάλειας.

 

2.Τελικά, όλα αυτά τα μέτρα της κυβέρνησης μέχρι τώρα, έδωσαν λύσεις στα προβλήματα της αγοράς;  Αυτή η κυβέρνηση είναι κατά της επιχειρηματικότητας όπως έχει κατηγορηθεί επανειλημμένως;

 Είναι ένα γενικό φαινόμενο στην Ελλάδα η Μμε επιχειρηματικότητα να αντιμετωπίζεται ως ο «φτωχός συγγενής». Θεωρώ ότι οι όποιες παρεμβάσεις στο μέλλον θα πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν την πραγματική και δραματική κατάσταση των Μμε επιχειρήσεων την οποία συνοψίσαμε πρόσφατα σε έξι σημεία: (α) Ως προς τα «κόκκινα δάνεια» από τα 60 δις € τα 11 δις € τα οφείλουν 800 μεγάλες επιχειρήσεις, τα 28,5 δις € 6.000 μεσαίες επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα 120.000 μικρομεσαίες. (β)  Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία κινούνται πλέον στα 86,3 δις €. (γ) Οι αντίστοιχες ληξιπρόθεσμες οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία κινούνται στα 27,2 €, όπου με στοιχεία του Οκτωβρίου 2015 οι οφειλές στον ΟΑΕΕ άγγιζαν τα 10,2 δις € και στο ΙΚΑ τα 17,0 δις €. (δ) Ως προς τις Ακάλυπτες Επιταγές και τις Απλήρωτες Συναλλαγματικές, με στοιχεία από την «Τειρεσίας ΑΕ», το 2009 το σύνολο των τεμαχίων των ακάλυπτων επιταγών έφτανε τα 304.377 τεμάχια συνολικού ύψους 3.008,6 εκ. € ενώ το 2015 τα 15.743 τεμάχια ύψους 207,9 εκ. €. Ως εκ τούτου, η σωρευτική μεταβολή τόσο των τεμαχίων όσο και των αντίστοιχων ποσών ξεπερνά το 93%. (ε) Σε ό,τι αφορά την τελευταία χειμερινή εκπτωτική περίοδο η μεσοσταθμική μείωση της αγοραστικής κίνησης το 2016 σε σχέση με τις χειμερινές εκπτώσεις του 2015 (Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2015: τζίρος σε απόλυτα νούμερα 5,67 δισ. ευρώ και μείωση -2,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014), κυμαίνεται στα επίπεδα του -20,8%, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως ο εκτιμώμενος τζίρος για τη χειμερινή εκπτωτική περίοδο θα διαμορφωθεί το 2016 περίπου στα 4,49 δισ. ευρώ, καταγράφοντας απώλειες 1,18 δισ. ευρώ (σε σχέση με τις χειμερινές εκπτώσεις του 2015). (στ) Τέλος στο μέτωπο των «λουκέτων», φαίνεται ότι και για το 2015 ο «φαύλος κύκλος» συνεχίστηκε αφού εκτιμώνται σε λιγότερα από 10.000. Εάν δεν υπάρξει στοχευμένη παρέμβαση στα παραπάνω 6 πεδία, πιστεύω ότι θα χουμε τεράστιο πρόβλημα.

 

  1. Τον περασμένο Δεκέμβριο κάνατε παρέμβαση κατά της απόφασης κατάσχεσης τραπεζικών εταιρικών λογαριασμών για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Θεωρείτε ότι τέτοια μέτρα, ενισχύουν την ικανότητα της κυβέρνησης για εισπραξιμότητα;  

Η εισπραξιμότητα ενίοτε γίνεται αντιληπτή με όρους επείγοντος: να «βουλώσουμε» τις τρύπες στα έσοδα σήμερα και του χρόνου βλέπουμε. Η εισπραξιμότητα πρέπει να συνδέεται με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και ως εκ τούτου τέτοια μέτρα δεν πρόκειται να αποδώσουν μακροπρόθεσμα. Η κατάσχεση εταιρικών λογαριασμών εν μέσω capital controls, είναι μια τιμωρητική υπερβολή, που οδηγεί άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε αργό και άλλες σε ξαφνικό θάνατο.

 

  1. Τι γίνεται με τον χρόνο διακοπής λειτουργίας των επιχειρήσεων; Έγιναν δεκτά τα αιτήματα της ΕΣΣΕ;

Σε επιστολή που είχαμε αποστείλει στις 24/12/2015 στο Υπουργείο Οικονομικών είχαμε ζητήσει η προθεσμία της 31/1/2016 που είχε δοθεί για την ολοκλήρωση των διαδικασιών διακοπής της λειτουργίας όσων ήθελαν  να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους. Δεδομένου ότι τότε είχαμε να πληρώσουμε 6 φόρους έως και την 31/12/15, είχαμε ζητήσει η ημερομηνία της 31/1/2016 χρησιμοποιηθεί και ως παράταση πληρωμών των υποχρεώσεων. Ενδεχομένως να υπήρξε κατά περίπτωση μία ολιγοήμερη παράταση η οποία όμως δόθηκε άτυπα και ως κίνητρο για την αποφυγή περαιτέρω επιβαρύνσεων/ προστίμων. Παράταση δόθηκε, και μάλιστα δύο φορές (μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2016), στη μη καταβολή του τέλους επιτηδεύματος κατά το κλείσιμο βιβλίων (διακοπή λειτουργίας) μιας επιχείρησης. Ωστόσο, πρέπει να υπογραμμίσω το γεγονός πως η συνεχής πίεση της ΕΣΕΕ αποδίδει καρπούς αφού πλέον συζητείται το ενδεχόμενο νέας, δεύτερης ευκαιρίας επανένταξης στις 100 δόσεις για τα ασφαλιστικά Ταμεία σε όσους οφειλέτες είχαν χάσει τη ρύθμιση λόγω άλλων ασφαλιστικών οφειλών που δε σχετίζονται με τρέχουσες εισφορές.

 

  1. Θα ήθελα το σχόλιό σας για την απόφαση σχετικά με τον ακατάσχετο λογαριασμό για τις επιχειρήσεις.

Η ανακοίνωση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη στη συνάντησή του με το ΔΣ της ΕΣΕΕ για τη θεσμοθέτηση ακατάσχετου λογαριασμού των επιχειρήσεων αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας που κατά τη διάρκεια αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης έχει στηρίξει και στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την εθνική οικονομία. Είναι μια απόφαση που θα ανακουφίσει τους επιχειρηματίες και θα τους εξασφαλίσει τη δυνατότητα ενός μίνιμουμ προγραμματισμού. Η ΕΣΕΕ θα θέσει στη διάθεση του Υπουργείου Οικονομικών όλα τα απαραίτητα διαθέσιμα στοιχεία για τον προσδιορισμό των λεπτομερειών που θα καταστήσουν το μέτρο άμεσα αποτελεσματικό.

 

Συνέντευξη του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη

στην εφημερίδα «Δημοκρατική» στις 4 Μαρτίου 2016