Συμβολικός αλλά και ουσιαστικός για την ΕΣΕΕ ο εορτασμός της Ημέρας του Ελληνικού Εμπορίου στις 22 Σεπτεμβρίου

21761382_1703181339716690_4046844913092084615_n

Είναι γνωστό ότι, από το 2005, η 22η Σεπτεμβρίου κάθε έτους καθιερώθηκε επίσημα από την Ελληνική Πολιτεία, ως η «Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου». Έκτοτε, γιορτάζεται ως μία ημέρα κατά την οποία το Ελληνικό Εμπόριο τιμά την ιστορία του και την παράδοσή του, προβληματίζεται για το παρόν και σχεδιάζει το μέλλον. Το ελληνικό εμπόριο, ένας από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, έχει προσφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη και την προκοπή αυτού του τόπου. Η εμπορική δραστηριότητα συνυφασμένη με τη φυσιογνωμία του Έλληνα, υπήρξε το αποκούμπι εκατομμυρίων συμπατριωτών μας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, αποτέλεσε παράγοντα πολιτισμού και εξωστρέφειας και συνέβαλε καταλυτικά στη διαμόρφωση και στη μακροημέρευση του ελληνικού αναπτυξιακού μοντέλου σε όλες τις διαφορετικές του εποχές και εκδοχές.

Σήμερα, το ελληνικό εμπόριο είναι ένας από τους σημαντικότερους και συνεπείς εργοδότες στην χώρα, απασχολούσε και απασχολεί κοινωνικές ομάδες που αντιμετώπιζαν προβλήματα και προ κρίσης – γυναίκες και νέους – και αποτελεί επαγγελματική διέξοδο για χιλιάδες συμπολίτες που «χτυπήθηκαν» από την κρίση της τελευταίας επταετίας. Ακόμη και σήμερα, οι εμπορικοί δρόμοι σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας συνιστούν σημείο συνάντησης και τοπικής αναφοράς, οι εμπορικές επιχειρήσεις είναι σημαντικοί κόμβοι διατήρησης της κοινωνικής συνοχής.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι, δώδεκα χρόνια μετά την πρώτη Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου η κατάσταση στην αγορά είναι εντελώς διαφορετική. Η μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση των τελευταίων χρόνων έπληξε δραματικά τον κλάδο μας. Οι εμπορικές επιχειρήσεις έζησαν την μεγάλη πτώση των τζίρων τους, αντιμετώπισαν την παντελή έλλειψη ρευστότητας, υπέστησαν τεράστιες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις και σε πολλές περιπτώσεις οδηγήθηκαν σε λουκέτο. Η πραγματική οικονομία δοκιμάστηκε ποικιλοτρόπως και μειώθηκε δραστικά ως μέγεθος, μεταβλήθηκαν καταναλωτικές συνήθειες και επιχειρηματικές στρατηγικές, παγιώθηκε ένα αρνητικό κλίμα στην αγορά. Η αγωνία της επιβίωσης κυριαρχεί στις προσωπικές και επαγγελματικές μας ζωές, η εξασφάλιση της επόμενης ημέρας είναι το ζητούμενο κάθε εμπόρου, η αίσθηση ότι οι εξελίξεις υπερβαίνουν την ευσυνείδητη ατομική μας προσπάθεια οδηγεί σε αναπόφευκτες εσωστρέφειες. Από την άλλη πλευρά, όμως, ο Έλληνας έμπορος έχει μάθει να ζει με την πίεση και το ρίσκο. Έχει πηγαίο δαιμόνιο και γνωρίζει καλά το αντικείμενό του. Προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες και προϊόντα και μπορεί να προσαρμόζεται στις απότομες μεταβολές της αγοραστικής κίνησης. Για οκτώ χρόνια δίνουμε έναν άνισο αγώνα που κράτησε, ωστόσο, ζωντανούς πολλούς από εμάς και μας έδωσε τη δυνατότητα να αισιοδοξούμε για καλύτερες ημέρες.

Η ΕΣΕΕ σε όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης έφερε τα αιτήματα και τις αγωνίες των Ελλήνων εμπόρων στα κέντρα λήψης αποφάσεων, στα κυβερνητικά fora, στις διαβουλεύσεις και στα κάθε λογής συνέδρια.  Προσπαθεί με πείσμα και επιμονή, με συγκεκριμένες προτάσεις και λογικές λύσεις να συμβάλλει στην αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων των επιχειρήσεων. Με σταθερότητα και χωρίς κομματικές εξαρτήσεις, με στοιχεία και τεκμηρίωση, έχοντας ως στόχο την επιβίωση και την ανάπτυξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Δυστυχώς και φέτος, ελέω κρίσης, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για εορτασμούς αντάξιους της μεγάλης σημασίας του εμπορίου για την κοινωνία και την χώρα γενικότερα. Δεν έχει αποφασισθεί καμία κεντρική εκδήλωση από την ΕΣΕΕ, πέρα από την επισήμανση στο πανελλήνιο του συμβολισμού της «Ημέρας Ελληνικού Εμπορίου» και της συμβολής του κλάδου μας στην ανάπτυξη και στην απασχόληση.

Φέτος, η ΕΣΕΕ με την ευκαιρία του εορτασμού της 22ης Σεπτεμβρίου ως Ημέρας Ελληνικού Εμπορίου, πρόκειται να παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου με θέμα τα μεγάλα «αγκάθια» του εμπορίου, το παραεμπόριο και το λαθρεμπόριο. Η Συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 10:00, στα γραφεία της ΕΣΕΕ, με προσκεκλημένους τον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΟΕ κ. Σταύρο Θωμαδάκη, τη Γενική Διευθύντρια Τελωνείων και ΕΦΚ κα Ειρήνη Γιαλούρη και τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παραεμπορίου (ΣΥΚΑΠ) κ. Βασίλη Μαστρογιάννη.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης, επισημαίνει ότι ο εορτασμός της Ημέρας του Ελληνικού Εμπορίου στις 22 Σεπτεμβρίου, έχει για την ΕΣΕΕ εκτός από συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα, ενώ καλεί τους Εμπορικούς Συλλόγους να την αναδείξουν και να την επικοινωνήσουν σε κάθε τοπική αγορά της χώρας.

 

 

Προς
Συντάκτες Εμπορικού & Οικονομικού Ρεπορτάζ

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Η Eλληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας σας προσκαλεί σε Συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο πρόεδρος κ. Βασίλης Κορκίδης, στο πλαίσιο της «Ημέρας Ελληνικού Εμπορίου». Έχουν προσκληθεί και θα παρευρεθούν ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΟΕ κ. Σταύρος Θωμαδάκης, η Γενική Διευθύντρια Τελωνείων & Ε.Φ.Κ. κα Ειρήνη Γιαλούρη και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παραεμπορίου (ΣΥΚΑΠ) κ. Βασίλης Μαστρογιάννης.

H Συνέντευξη Τύπου, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου και ώρα 10:00, στα γραφεία της ΕΣΕΕ (Μητροπόλεως 42-1ος όροφος).