Στήριξη των τριών προαπαιτουμένων των μικρομεσαίων ζήτησε η ΕΣΕΕ από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας

600800p528ednmain142714359180_1774847262798266_896480488157066580_n

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει της επίσκεψής του στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, συναντήθηκε, σήμερα Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, στις 11:00, με τους θεσμοθετημένους κοινωνικούς εταίρους, στα νέα κεντρικά γραφεία της ΝΔ. Ειδικότερα, συναντήθηκε με τους Προέδρους και εκπροσώπους της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Ο Πρόεδρος κ. Β. Κορκίδης και ο Γ. Γραμματέας κ. Γ. Καρανίκας αναφέρθηκαν στην επιστολή και το αναλυτικό υπόμνημα που είχε αποστείλει η ΕΣΕΕ από 30/8/16, τεκμηριώνοντας τα τρία προαπαιτούμενα επιβίωσης των ελληνικών επιχειρήσεων με στόχο να μην αδικήσουν τους συνεπείς αλλά να βοηθήσουν τους εντός κρίσης μικρομεσαίους οφειλέτες. Οι τρεις συγκεκριμένες προτάσεις μας είναι η λειτουργία ενός ειδικού «ακατάσχετου» επιχειρηματικού λογαριασμού, η διατήρηση της «βοήθειας» από τη ρύθμιση των 100 δόσεων και η πάγια πρότασή μας για «πάγωμα» και κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ με αφαίρεση από τον υπολογισμό της αναλογικής σύνταξης του οφειλόμενου ασφαλιστικού χρόνου.  Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ μετά τη συνάντηση δήλωσε:

«…Για έβδομη συνεχή χρονιά η ελληνική οικονομία βυθίζεται στην ύφεση και ως γνωστόν, όταν η οικονομία βυθίζεται, παρασύρει μαζί της και ολόκληρη την κοινωνία. Στην παρούσα συγκυρία, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι, έχει διαμορφωθεί μία κατάσταση η οποία φέρνει πλέον αντιμέτωπες την κοινωνία και τις επιχειρήσεις με την οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσιάσαμε στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης τρεις προτάσεις, τις οποίες  θεωρούμε κρίσιμες για την επανεκκίνηση της επιχειρηματικής διαδικασίας και τη βελτίωση του κλίματος στην αγορά. Με τις τρεις προτάσεις μας, ουσιαστικά, επιβεβαιώνουμε το γεγονός ότι παρά την υπερφορολόγησή του, ο Έλληνας μικρομεσαίος δεν θέλει να χρωστάει, δεν θέλει να παραιτηθεί αμαχητί των υποχρεώσεών του, αλλά να του δοθεί μια δίκαιη ευκαιρία για να το παλέψει! Πέρυσι, στη Δ.Ε.Θ. μέσα σε μία προεκλογική περίοδο, οι πολιτικοί αρχηγοί προσπάθησαν να πείσουν πως στη νέα συμφωνία υπάρχουν περιθώρια παροχών για όσους υπέφεραν στα χρόνια της κρίσης. Τώρα πια, όλοι πλέον οι μικρομεσαίοι έχουμε καταλάβει για τα καλά, τα πιο σκληρά δημοσιονομικά μέτρα της μνημονιακής εξαετίας. Φέτος στη ΔΕΘ, ισχυρίζονται πως, αφήσαμε πίσω μας τα χειρότερα, όμως, η τραγική πλέον κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, χρειάζεται άμεσες παρεμβάσεις για να σωθεί οτιδήποτε πλέον σώζεται. Τα αιτήματα «πυρόσβεσης» που ζήτησε η ΕΣΕΕ μπορεί να έγιναν δεκτά από τη Κυβέρνηση, αλλά δεν θα φέρουν την οριστική λύση του «δράματος», ενώ η αποδοχή τους δεν σημαίνει τίποτα, εάν δεν γίνουν άμεσα αποδεκτά από τους δανειστές μας. Η στήριξη, λοιπόν, των προτάσεών μας από τη ΝΔ στα τρία προαπαιτούμενα των μικρομεσαίων, για την αντιμετώπιση της κρίσης αποτελεί αναγκαία συνθήκη, την οποία οι παραγωγικοί φορείς έχουμε επισημάνει από καιρό. Άλλωστε, την έχει ανάγκη η κοινωνία και η οικονομία του τόπου μας!..»

Η επιστολή της ΕΣΕΕ στο πρόεδρο της ΝΔ της 30ης Αυγούστου είναι η ακόλουθη:

Προς

Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας

κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Ενταύθα

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας, ενόψει της ΔΕΘ καταθέτει προς την Αξιωματική Αντιπολίτευση τρεις συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες θα δώσουν διέξοδο σε σημαντικά προβλήματα της ελληνικής αγοράς, με άμεσα αποτελέσματα για την φορολογική ασφυξία και βεβαίως ανάσα επιβίωσης στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

Η πρώτη πρόταση αφορά στη θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός ειδικού  «ακατάσχετου» αλλά ουσιαστικά «τροφοδότη λογαριασμού» δημοσίου και λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης. Πολύ συγκεκριμένα αναφερόμαστε στην  παροχή δυνατότητας γνωστοποίησης ενός λογαριασμού σε πιστωτικό ίδρυμα, ο οποίος θα μπορεί, ακόμη και μετά την εντολή δέσμευσης, να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης με πάγιες τραπεζικές εντολές (πληρωμή: μισθοδοσίας, οφειλών προς το Δημόσιο και Ασφαλιστικά ταμεία, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, ενοικίων και προμηθευτών). Ο λογαριασμός θα συνδεθεί με τις εισπράξεις της επιχείρησης από χρήση πλαστικού χρήματος και e-banking εκ μέρους των καταναλωτών, ενώ το ύψος του ακατάσχετου ποσού θα καθοριστεί ως ποσοστό, βάσει των απολογιστικών δεδομένων της οικονομικής λειτουργίας κάθε επιχείρησης.

Η δεύτερη πρόταση αφορά σε μία βελτιωμένη έκδοση της «βοήθειας» από τη ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία. Ζητούμενο θα πρέπει να είναι η άμεση αναστολή της ισχύος των δυσμενών προϋποθέσεων που κάνουν πιο εύκολη την απένταξη των οφειλετών και άρχισαν να εφαρμόζονται από 1/7/2016 καθώς και η διάσωση της υφιστάμενης ρύθμισης των 100 δόσεων χωρίς όμως μεταβολές και αλλαγές μέχρι και 31/12/2017.

Η τρίτη πρόταση σχετίζεται με την ανάγκη υπογραφής μίας νέας συμφωνίας για την απασχόληση μεταξύ κοινωνικών εταίρων και Κυβέρνησης, η οποία να διέπεται από την αρχή της «επιδότησης της απασχόλησης αντί της ανεργίας» και να εντάσσεται στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των ζητημάτων της αξιοποίησης του εργατικού δυναμικού της χώρας μετατρέποντας τα προγράμματα του ΟΑΕΕ  σε ελκυστικά για εργοδότες και εργαζομένους με την παράλληλη στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Τέλος, σας υπενθυμίζουμε και την πάγια πλέον, πρότασή μας για «πάγωμα» και κεφαλαιοποίηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ και την αφαίρεση από τον υπολογισμό της αναλογικής σύνταξης ως ασφαλιστικού χρόνου. Η πρόταση αυτή έχει ήδη υποβληθεί και προς τους θεσμούς και βεβαίως σε όλες τις βαθμίδες της Κυβέρνησης.

Κύριε Πρόεδρε,

Είναι πίστη μας ότι η εφετινή ΔΕΘ θα αποτελέσει ένα σημείο αφετηρίας να ειπωθούν αλήθειες χωρίς αίολες υποσχέσεις για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας και τη βελτίωση του κλίματος στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό κινούνται και οι τρεις προτάσεις της ΕΣΕΕ, η οικειοποίηση των οποίων από πλευράς σας θα είναι ιδιαίτερα σημαντική για το σύνολο της επιχειρηματικότητας. Γνωρίζουμε πολύ καλά την ευαισθησία που επιδεικνύετε για τα ζητήματα της αγοράς και γι’ αυτόν το λόγο είμαστε βέβαιοι για την έμπρακτη υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας στα αιτήματά μας.

Στο πλαίσιο αυτό θα αποτελούσε ιδιαίτερη τιμή για εμάς να επισκεφτείτε το περίπτερο της ΕΣΕΕ στην ΔΕΘ.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Βασίλης Κορκίδης