«Κλείστε» τώρα την Αξιολόγηση !

«…Η πολύπαθη ελληνική οικονομία, βρίσκεται το τελευταίο διάστημα, σε στάση αναμονής, εξαιτίας κυρίως της αβεβαιότητας, η οποία πηγάζει από τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς για την ολοκλήρωση  της πρώτης Αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος. Μία Αξιολόγηση, που κατά τη γνώμη μας, θα έπρεπε να είχε κλείσει, τουλάχιστον από τις αρχές του φετινού Ιανουαρίου, αν όχι χθες! Εξάλλου, το επιχείρημα για την επίτευξη μίας «καλής» Συμφωνίας στο τέλος, έχει ήδη καταρριφθεί από το σχεδιαζόμενο, δυσβάσταχτο πακέτο μέτρων, ύψους τουλάχιστον  5,5 δις. Xρήματα, τα οποία σίγουρα θα λείψουν από την αγορά.

Κατ’ επέκταση, η ελληνική οικονομία δεν αντέχει να ξαναζήσει μία επανάληψη του εφιαλτικού 2015 και η ημιθανής αγορά την επιβολή μίας νέας φορολογίας. Αν δεν κλείσει η Αξιολόγηση, το συντομότερο δυνατό, θα επέλθει στασιμότητα  και εκρηκτική αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Αν και όλοι αναφέρονται στην αξιοθαύμαστη αντοχή της ελληνικής οικονομίας, έπειτα από 7 μνημονιακά χρόνια,  αντιλαμβάνονται πλέον ό, τι και αυτή έχει εξαντληθεί, μαζί με την υπομονή του  επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, καθώς φαντάζει πλέον αδύνατο, με ένα χαμένο πρώτο τετράμηνο, να αναπληρωθεί ο χαμένος χρόνος. Σε κάθε περίπτωση, αναφορικά  και με τα επώδυνα μέτρα,  πρέπει να γίνει αντιληπτό, προς πάσα κατεύθυνση ότι, η Αξιολόγηση δεν αποτελεί πανάκεια, αλλά ένα βήμα, που πρέπει να γίνει. Άλλωστε, την πραγματική αξιολόγηση την βιώνουμε καθημερινά στα μαγαζιά μας, στους δρόμους με τα λουκέτα των εμπορικών επιχειρήσεων, στο σπίτι με τα άνεργα παιδιά μας, στα hot spots, …».

 

Άρθρο Προέδρου Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.) και Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (Ε.Β.Ε.Π.), κ. Βασίλη Κορκίδη για την εφημερίδα «Real news» στις 12 Απριλίου 2016