Καλοκαιρινό πολύ-νομοσχέδιο με φθινοπωρινά πολύ-απαιτούμενα

Τα προαπαιτούμενα μέτρα που υποχρεούται να υλοποιήσει η κυβέρνηση και οφείλει να παρουσιάσει στο EuroWorking Group στις 7 Αυγούστου έχουν στόχο την εκταμίευση του 1 δις και την αποδέσμευση των 2 δις ευρώ. Οι άμεσες προτεραιότητες του νέου Πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε προς ψήφιση το αργότερο μέχρι τις 8 Αυγούστου, που κλείνει η Βουλή, φέρνει ανατροπές στη φορολογία, σε συντάξεις και συμβάσεις, ενώ εστιάζεται στις παρακάτω εκκρεμότητες:
• Στη νομοθετική ρύθμιση για τη συγχώνευση υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των Επικουρικών Ταμείων και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από1-1-2015 για όλα τα Ταμεία που δεν ανήκουν αυτή τη στιγμή στο ΕΤΕΑ.

  • Στην ψήφιση του νόμου για τα δάση και τη ρύθμιση χάραξης αιγιαλού.
    • Στις αναδιαρθρώσεις του πλαισίου για δημόσιες συμβάσεις και έργα.
    • Στην ψήφιση πολυνομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών βαρών στο Δημόσιο και φορολογικές αλλαγές στο τομέα του ΦΠΑ και αναστολής του ΑΦΜ των επιχειρήσεων.
  • Στην κατάργηση από 1-1-2015 των κοινωνικών πόρων (φόροι υπέρ τρίτων κ.λπ.) που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις Ταμείων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.
    • Στην ψήφιση του νόμου για τη χρηματοδότηση των φορέων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες και νομοθεσίας για τη «δήλωση και την παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων», με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς.
    Σύμφωνα με τη κυβέρνηση υπάρχει η διαβεβαίωση ότι η χώρα μας θα έχει ολοκληρώσει εγκαίρως τα προαπαιτούμενα για τη δόση του Αυγούστου.
    Τη Φθινοπωρινή λίστα προαπαιτούμενων ως γνωστό θα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με τη τρόικα στο Παρίσι 3-5 Σεπτεμβρίου, για να ολοκληρωθεί νομοθετικά στη συνέχεια μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, πριν τον επόμενο έλεγχο το 2ο 15νθημέρου του Σεπτεμβρίου. Τα 10 πολύ σοβαρά ζητήματα, που εκκρεμούν από προηγούμενους ελέγχους είναι τα παρακάτω:

1)  Παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό & συνταξιοδοτικό σύστημα.
2)  Ευθυγράμμιση νομοθεσίας πλαισίου ομαδικών απολύσεων.
3)  Επιτάχυνση πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη στο Δημόσιο.
4)  Αναθεώρηση προϋπολογισμού 2015 με παράταση ειδικών εισφορών.
5)  Ολοκλήρωση των απολύσεων από το Δημόσιο μέχρι τέλος 2014.
6)  Κατάργηση δαπανών & φοροαπαλλαγών φυσικών & νομικών προσώπων.
7)  Νομοθετικά μέτρα για βελτίωση είσπραξης δημοσίων εσόδων.
8)  Ρύθμισεις για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
9)  Νέο μισθολόγιο δημοσίου με εφαρμογή της απόδοσης από 1-1-15.
10) Έλεγχος του συνόλου της λίστας καταγραφής των φόρων υπέρ τρίτων.

Αναφορικά με τις αλλαγές του Πολυνομοσχεδίου σε ΦΠΑ & το ΑΦΜ των επιχειρήσεων θα μπορούσα να τις χαρακτηρίσω θετικές, αλλά όχι ολοκληρωμένες. Οι αλλαγές στη διαδικασία υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και απόδοσης φόρου αλλά και η κατάργηση της υποβολής εκκαθαριστικών δηλώσεων πράγματι μειώνει το διαχειριστικό κόστος των επιχειρήσεων και το αντίστοιχο διοικητικό για τη φορολογική διοίκηση.
Η ΕΣΕΕ όμως έχει ζητήσει πολλάκις τη θεσμοθέτηση μίας σειράς πρακτικών διατάξεων για το ΦΠΑ όπως: α) η απαλλαγή από την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ για μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με σχετικά μικρό τζίρο της τάξεως των 20.000 – 25.000 ευρώ σε ετήσια βάση, β) η αυτόματη επιστροφή ΦΠΑ χωρίς τη διενέργεια ελέγχων, για τις συνεπείς επιχειρήσεις, γ) ο συμψηφισμός του χρεωστικού και του πιστωτικού ΦΠΑ των επιχειρήσεων, τόσο με ιδιώτες όσο και με το σύνολο των φορέων του Δημοσίου, χωρίς περιορισμούς.
Η εφαρμογή της αναστολής του ΑΦΜ είναι σωστή σε περιπτώσεις που έχει αποκτηθεί με ψευδή και ανακριβή στοιχεία, απάτης, βαριάς και συστηματικής φοροδιαφυγής καθώς και σε περιπτώσεις αδράνειας της οικονομικής δραστηριότητας. Αντιθέτως, όμως, σε περιπτώσεις “ανόητης” φοροδιαφυγής, η αναστολή ΑΦΜ ισοδυναμεί με “ξαφνικό θάνατο” της επιχείρησης, ενώ στερεί από το Δημόσιο φόρους και πρόστιμα που δικαιούται από τους παραβάτες. Προτείναμε, λοιπόν, αντί για την εξόντωση τη συμμόρφωση της επιχείρησης με την “επιτήρηση” αντί για την αφαίρεση του ΑΦΜ.
Όλα τα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο είναι βέβαιο ότι θα επιφέρουν περισσότερες αλλαγές στην ελληνική οικονομία και κοινωνία αλλά με αμφίβολα αποτελέσματα σε αρκετούς τομείς. Ωστόσο, ούτε νύξη δεν γίνεται για μια σειρά από ζητήματα υψηλής προτεραιότητας για τις ΜΜε επιχειρήσεις και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Προς αποφυγή μάλιστα και άλλων εκπλήξεων η ΕΣΕΕ προσπαθεί να ενημερώνει συνεχώς τους μικρομεσαίους της ελληνικής αγοράς για τα “πολυαπαιτούμενα των πολυνομοσχεδίων” που συνοδεύονται από περίπου 440 νέες παρεμβάσεις και εγώ απλά τους συστήνω…υπομονή!

Εύχομαι η μεταφορά των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές από την έδρα μας, σε ουδέτερο έδαφος, να σταματήσει να αναστατώνει με τις συχνές επισκέψεις για έλεγχο την ελληνική κοινωνία και κάποια στιγμή να οδηγήσει σε παύση προαπαιτούμενων και δημοσιονομική εκεχειρία.

 

Άρθρο Προέδρου ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη για το Παρασκήνιο στις 30 Ιουλίου 2014