Η συμφωνία δεν ήρθε, τα μέτρα όμως έμειναν

Ένα ακόμα Eurogroup κατέληξε σε αδιέξοδο, αφού όχι μόνο δεν βρέθηκε ένα μίνιμουμ συνεννόησης μεταξύ των δανειστών για το χρέος, αλλά προς απογοήτευση όλων μας δεν έκλεισε ούτε η συμφωνία της δεύτερης αξιολόγησης, ούτε η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας νομοθετήσει 115 μέτρα από τα 140 προαπαιτούμενα των δανειστών, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, προσήλθε στη συνεδρίαση της 22ας Μαΐου με την προσδοκία επίτευξης πολιτικής συμφωνίας για το χρέος και συνολικής συμφωνίας για αξιολόγηση, δόση και QE, αλλά δεν πήρε τίποτα από τους δανειστές. Δυστυχώς όλα τα θέματα έμειναν και πάλι ανοικτά για το επόμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, δηλαδή, ως συνήθως, στο παρά πέντε της προθεσμίας καταβολής, αυτή τη φορά, των τεράστιων δανειακών υποχρεώσεων του Ιουλίου. Μετά από αυτή την εξέλιξη, διατηρείται η αγωνία και δημιουργείται αμηχανία στην ελληνική αγορά.

Το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που έχει συζητηθεί πολλάκις και τέθηκε επισήμως στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, δεν κατέληξε πουθενά, ούτε φαίνεται ότι μπορεί να βρεθεί συμβιβαστική πρόταση για συμφωνία που να μας ικανοποιεί πριν από τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στήριξης ή στην καλύτερη περίπτωση στο τέλος Σεπτεμβρίου, μετά τις εκλογές στη Γερμανία. Ερώτημα, επίσης, εξακολουθεί να παραμένει εάν τελικά πεισθεί το ΔΝΤ να συμμετάσχει σε πρόγραμμα, καθώς έχει θέσει ως απαραίτητο όρο τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σε αντίθετη περίπτωση, η ανάληψη του χρέους μας στο ΔΝΤ από τον ESM χωρίς αμφισβήτηση απαιτεί ένα νέο μνημόνιο, άγνωστης διάρκειας. Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης ουσιαστικά δήλωσαν την αδυναμία τους να συνεννοηθούν με το Ταμείο, αφού η έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας στα «προαπαιτούμενα» ήταν θετική, παραδέχτηκαν ότι η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο, μας κτύπησαν συμπονετικά στην πλάτη, αλλά τελική συμφωνία δεν προέκυψε.

Ταυτόχρονα, όμως, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ΦΕΚ 74Α ο νέος νόμος 4472/2017, που περιλαμβάνει τη γνωστή σειρά μέτρων και αντιμέτρων, «μεταρρυθμίζοντας» ζητήματα συνταξιοδοτικού, ασφαλιστικού και φορολογικού περιεχομένου, καθώς επίσης και θέματα που άπτονται της λειτουργίας της αγοράς, όπως το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός, ο Πτωχευτικός Κώδικας και οι εργασιακές σχέσεις.

Εννοείται ότι οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται για το κυριακάτικο άνοιγμα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για εμάς και έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από μικρούς και μεσαίους εμπόρους όλης της χώρας, άλλα και τα μέτρα φορολογικού χαρακτήρα που περιλαμβάνονται στον νέο νόμο, με κυριότερο όλων τη μείωση του αφορολόγητου ορίου για εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, εκτιμάται πως θα επιδεινώσουν την ήδη οριακή κατάσταση χιλιάδων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το άμεσο ζητούμενο και πρωταρχικός στόχος τη δεδομένη χρονική στιγμή, η τόνωση δηλαδή της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης, όχι μόνο δεν πρόκειται να επιτευχθεί, αλλά τουναντίον υπολογίζεται να συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο.

Όσο για τα αντίμετρα εξαιτίας των συνεχών κι δυσανάλογων επιβαρύνσεων που έχουν υποστεί τα χρόνια της ύφεσης εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι, θα περίμενε κανείς ότι οι διατάξεις τόνωσης της εγχώριας επιχειρηματικότητας έτσι όπως αυτές εξειδικεύονται μέσω της μείωσης του πρώτου φορολογικού συντελεστή της κλίμακας του φόρου εισοδήματος, της ελάττωσης των επιβαρύνσεων από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και της επαναφοράς του φόρου στις επιχειρήσεις στα επίπεδα του 26% από το 29%, να εφαρμοστούν άμεσα, αντί της εφαρμογής τους από 1/1/2019.

Η πραγματική οικονομία χρειάζεται λύσεις για τα παρόντα και συνεχώς διογκούμενα προβλήματα που την ταλανίζουν και έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο χιλιάδες επιχειρήσεις και επιτηδευματίες.

Για άλλη μία φορά επιβεβαιώνεται ότι όταν μαλώνουν τα βουβάλια (Γερμανία-ΔΝΤ) την πληρώνουν τα βατράχια (Έλληνες). Άλλο ένα Eurogroup έφυγε, η συμφωνία δεν ήρθε, τα μέτρα όμως έμειναν. Αυτός ο αδιέξοδος συνδυασμός έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στους ανθρώπους της αγοράς.

Άρθρο του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη στην Εφημερίδα ΕΙΔΗΔΕΙΣ – 26/5/2017