Η ΕΣΕΕ καλωσορίζει στην οικογένειά της την Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας

e26316de-7804-4cb3-a506-260c9b2b2f93

Άνοιγμα σε ολοένα και περισσότερες σημαντικές επιχειρήσεις και τις οργανώσεις που τις εκπροσωπούν πραγματοποιεί σταθερά καθ’ όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, ισχυροποιώντας ακόμη περισσότερο τη δύναμή της και ενισχύοντας την ενεργή και μαζική παρουσία του εμπορικού κόσμου στις εξελίξεις γενικότερα.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2017 στην Καστοριά, η πρώτη συνάντηση του Προεδρείου της ΕΣΕΕ, το οποίο εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος κ. Βασίλης Κορκίδης και ο Γενικός Γραμματέας κ. Γιώργος Καρανίκας με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Δημήτρη Κοσμίδη, σε κοινή συνεδρίαση με θέμα την ενσωμάτωση της Ομοσπονδίας στην δύναμη της ΕΣΕΕ και την κοινή πλέον δράση των δύο οργανώσεων.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας, η οποία πλέον αποτελεί το νεώτερο μέλος της ΕΣΕΕ, ιδρύθηκε το 1991, με σκοπό την προώθηση και εκπροσώπηση του κλάδου της γουνοποιίας εν γένει, έχοντας εμφανίσει πολυσχιδή δραστηριότητα και παρεμβαίνοντας ενεργά στα δημόσια πράγματα που την αφορούν.  Μετέχει σε όλα τα διεθνή fora εκπροσώπησης του κλάδου της γούνας και είναι ενεργό μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γούνας (International Fur Federation), που εδρεύει στο Λονδίνο.

Στην δύναμη της η Ομοσπονδία ενσωματώνει όλη την κάθετη οργάνωση του κλάδου, δηλαδή τους παραγωγούς, τους μεταποιητές και τους πωλητές, έχοντας στην δύναμή της 5 γενικούς και κλαδικούς συνδέσμους και εκπροσωπώντας 2.500 επιχειρηματίες.

Η ΕΣΕΕ, ως ο μεγαλύτερος φορέας προάσπισης και ανάδειξης των αιτημάτων του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας, που αφορά τους πλέον ανταγωνιστικούς κλάδους της οικονομίας μας, αγκαλιάζει νέα μέλη και παράλληλα ενισχύει την παρουσία τους, μέσω παράλληλων εκδηλώσεων με έντονο κοινωνικό χαρακτήρα.  Ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας κ. Βασίλης Κορκίδης καλωσόρισε τον Πρόεδρο κ. Δημήτρη Κοσμίδη και την Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας στην δύναμη της ΕΣΕΕ και ακολούθως αντάλλαξαν ειδικούς και γενικότερους προβληματισμούς για την διαμορφούμενη κατάσταση στην εγχώρια οικονομία αλλά και παραγωγικές ιδέες για την περαιτέρω συνεργασία και ενίσχυση των μεταξύ τους δεσμών.

 

Ο κλάδος της Γούνας

Ο κλάδος της γουνοποιίας είναι από τους πλέον εξωστρεφείς και δυναμικούς της ελληνικής οικονομίας και ένας από τους ελάχιστους που επιδεικνύει ανθεκτικότητα στην οικονομική κρίση.

 

Διάρθρωση – Βασικά στοιχεία (Πηγή: Τράπεζα Πειραιώς / Κλαδική μελέτη 2012)

Στον κλάδο της γούνας δραστηριοποιούνται περίπου  2.400 επιχειρήσεις από τις οποίες οι 1.900 στο νομό Καστοριάς και περίπου 500 στο Νομό Κοζάνης (Σιάτιστα και ευρύτερη περιοχή Βοϊου). Ο  συνολικός  αριθμός  των  επιχειρήσεων  ή  οικοτεχνιών  που  δραστηριοποιούνται  στον  κλάδο είναι απροσδιόριστος, λόγω και της εποχικής δραστηριότητας πολλών εξ αυτών, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρέπει να προσεγγίζουν τις 3.000 (2.217 στο Νομό Καστοριάς και 750 στη Σιάτιστα και την ευρύτερη περιοχή του Βοϊου. Από αυτές 500 επιχειρήσεις της Καστοριάς και περίπου 350 της Κοζάνης είναι εξαγωγικές.  Στην περιοχή υπάρχουν επίσης περισσότερα από 45  εκτροφεία γουνοφόρων ζώων (mink),  15  επιχειρήσεις επεξεργασίας γούνας και μία επιχείρηση παραγωγής ζωοτροφών για γουνοφόρα ζώα.

Με βάση τη νομική μορφή τους το 86,8% του συνόλου των επιχειρήσεων του κλάδου που είναι εγγεγραμμένες στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Καστοριάς,  είναι ατομικές επιχειρήσεις , το 8,4% Ομόρρυθμες Εταιρίες και το 3,4%  Ανώνυμες Εταιρίες.

Η πλειονότητα των επιχειρήσεων του κλάδου  είναι μικρές οικογενειακές μονάδες ενώ μόλις 50 περίπου επιχειρήσεις απασχολούν περισσότερους από 20 εργαζόμενους.

Ο κλάδος της γούνας αποτελεί για την Δυτική Μακεδονία και ειδικότερα για τις περιοχές Καστοριάς και Σιάτιστας την ατμομηχανή της τοπικής οικονομίας. Σήμερα είναι το μοναδικό κέντρο παραγωγής και επεξεργασίας γουναρικών σε όλο το δυτικό κόσμο και φυσικά στην Ε.Ε. Το ανθρώπινο δυναμικό για τον κλάδο της γούνας αποτελεί ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που η χώρα μας διαθέτει σε σχέση με άλλες χώρες επεξεργασίας γούνας. Και αυτό συνηγορεί ότι η ανάπτυξη του κλάδου μπορεί να επιτευχθεί με παράλληλη αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού.

Η Καστοριά και η Σιάτιστα είναι από τις μοναδικές εναπομείνασες περιοχές όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη στις οποίες συνεχίζεται ακόμη η επεξεργασία της γούνας και του δέρματος.

 

Εξωστρέφεια του κλάδου 

Εξαγωγές σε ενδύματα, εξαρτήματα της ένδυσης και άλλα είδη από γουνοδέρματα (με κυριότερο τις Γούνες) για το 2016

 

pinakas-190917
Πηγή: ΕΛ.ΣΤΑΤ./Επεξεργασία: ΙΝ.ΕΜ.Υ.-ΕΣΕΕ

 

  • Η Ρωσία παραμένει η πιο σημαντική αγορά για τα ελληνικά ενδύματα από γουνοδέρματα με τις εισαγωγές να παρουσιάζουν οριακή μείωση (930.511 ευρώ το 2015 έναντι 45.471.090 ευρώ το 2016) στοιχείο δηλωτικό του κορεσμού της ρωσικής αγοράς. Συνεχίζει όμως να απορροφά το 43.2% των ελληνικών εξαγωγών.
  • Η παραδοσιακή αγορά της Ουκρανίας παρουσιάζει σημαντική αύξηση από 079 σε 1.034.954 ευρώ, δηλαδή πάνω από 76% μεγέθυνση.
  • Έντονη μείωση παρουσιάζει και η αμερικάνικη αγορά (011.015 για το 2015 έναντι 5.888.438 ευρώ για το 2016).
  • Επίσης τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα παρουσιάζουν σημαντική μείωση από 34.168.752 σε 499.692.
  • Η αγορά του Χογκ-Κογκ εμφανίζει σημαντική δυναμική καθώς από 907.205 ευρώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν στις 5.740.271 ευρώ.
  • Οι εξαγωγές στη Δανία παρουσίασαν αύξηση από 959.827 το 2015 σε 1.234.798 ευρώ για το 2016.
  • Αυξημένη δυναμική παρουσιάζουν τέλος οι εξαγωγές στη Βαλκανική χερσόνησο και ιδιαίτερα στη Βουλγαρία (αύξηση περί το 25% σε σχέση με το 2015).

 

Μετά την κοινή συνεδρίαση ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Καλωσορίζουμε στην οικογένεια της ΕΣΕΕ την Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας καθώς και όλα τα νέα μέλη και ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη των παλαιοτέρων. Θέλουμε να αγκαλιάσουμε όσους περισσότερους επιχειρηματίες  βρίσκονται στην Ελλάδα, να τους γνωρίσουμε και να γνωριστούμε, σ` όλες τις αστικές και περιφερειακές ζώνες, όπου υπάρχει εμπόριο και επιχειρηματικότητα. Στοχεύουμε να δυναμώσουμε όσο γίνεται τη φωνή μας για το καλό του επιχειρηματικού κόσμου και την προώθηση των αιτημάτων του. Μέσα από τις διαπροσωπικές συναντήσεις αλλά και το παράθυρο διαλόγου που έχουμε ανοίξει, προωθούμε την διαρκή ενημέρωση και την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών μας.

«Η ισχύς εν τη ενώσει»: το μέλλον μας αλλά και το μέλλον της ελληνικής επιχειρηματικότητας εν γένει εξαρτάται στους δύσκολους καιρούς που ζούμε από την κοινή προσπάθεια και την συνένωση όλων των επιχειρηματικών δυνάμεων της χώρας.»