Εργαλείο επιβίωσης ο ακατάσχετος λογαριασμός για τη μικρομεσαία επιχείρηση

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι έλληνες φορολογούμενοι σχετίζεται με τον κίνδυνο κατάσχεσης των τραπεζικών τους λογαριασμών. Προς το παρόν έχει προβλεφθεί η θέσπιση ακατάσχετου λογαριασμού για τα φυσικά πρόσωπα με πολύ θετικά αποτελέσματα. Στο πλαίσιο αυτό τεράστια σημασία θα έχει η θεσμοθέτηση του ακατάσχετου λογαριασμού και για τις επιχειρήσεις. Η μέχρι σήμερα πρακτική κατάσχεσης συγκεκριμένων ποσών για οφειλές σε Εφορία, Ασφαλιστικά ταμεία ή για την εξόφληση δανείων, ουσιαστικά συντελεί στην εκμηδένιση της ρευστότητας της επιχείρησης και στο κλείσιμό της. Επιπλέον η εφαρμογή μέτρων δέσμευσης – κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών επιχειρήσεων από το πρώτο ευρώ, οδηγεί σε αποτελέσματα αντίθετα από το στόχο για τον οποίο η ίδια η κατάσχεση εφαρμόζεται. Στερεί από την επιχείρηση τη δυνατότητα να λειτουργήσει, ώστε να παραγάγει τα έσοδα που της επιτρέπουν την αποπληρωμή της οφειλής της σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Πέραν αυτού επηρεάζει άμεσα και αρνητικά τους εργαζόμενους της επιχείρησης, αφού δεν είναι δυνατόν να καταβληθεί ο μισθός τους, αλλά και τους προμηθευτές της, πυροδοτώντας μία αρνητική αλυσιδωτή αντίδραση, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην αναστολή λειτουργίας και το οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης.

 

Με το μέτρο του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού οι επιχειρηματίες αποκτούν τη δυνατότητα να υποδείξουν έναν συγκεκριμένο λογαριασμό ως κύριο τροφοδότη της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, ο οποίος θα προστατεύεται αντίστοιχα, έτσι ώστε η επιχείρηση να συνεχίσει να λειτουργεί για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Επίσης, θα ήταν εξαιρετικά βοηθητικό ο ακατάσχετος λογαριασμός της επιχείρησης να είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένος με το τερματικό μηχάνημα καρτών POS και του αντίστοιχου τραπεζικού λογαριασμού όψεως της επιχείρησης, προκειμένου ταυτόχρονα να διαδοθεί η χρήση τους. Άλλωστε, τα ποσά που εισρέουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρήσεων από τη χρήση των POS δεν αποτελούν μεικτά ή καθαρά κέρδη, καθώς είτε περιλαμβάνουν  ΦΠΑ, είτε προορίζονται να καλύψουν άλλες, πάγιες ή λειτουργικές ανάγκες των επιχειρήσεων.

 

Η ΕΣΕΕ έχει ήδη προτείνει στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών την παροχή δυνατότητας γνωστοποίησης ενός λογαριασμού σε μία από τις τράπεζες, ο οποίος θα τροφοδοτεί, ακόμη και μετά την εντολή κατάσχεσης, τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης, όπως πληρωμή μισθοδοσίας, οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενοίκια, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, αλλά και τους προμηθευτές της. Η σύνδεση του εν λόγω λογαριασμού μπορεί να σχετίζεται με τις εισπράξεις της επιχείρησης από χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών εκ μέρους των καταναλωτών, αλλά και διαδικτυακών πληρωμών. Επίσης ξεμπλοκάρει τις εισροές και εκροές μέσω τραπεζικών εμβασμάτων, ενώ μπορεί να καθορίζεται το ύψος του ακατάσχετου ποσού βάσει των απολογιστικών δεδομένων της οικονομικής λειτουργίας κάθε επιχείρησης.

Η θεσμοθέτηση «ακατάσχετου λογαριασμού» για τις επιχειρήσεις θα αποτελέσει μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας που κατά τη διάρκεια αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης έχει στηρίξει και στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την εθνική οικονομία. Μπορεί να είναι μια απόφαση που θα ανακουφίσει τους επιχειρηματίες και θα τους εξασφαλίσει τη δυνατότητα ενός μίνιμουμ προγραμματισμού. Ο ακατάσχετος λογαριασμός μπορεί πράγματι να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο της καθημερινής λειτουργίας και έμμεσης ρευστότητας των επιχειρήσεων, εάν το υπουργείο οικονομικών και οι δανειστές δεν επιβάλλουν όρια, περιορισμούς και εξαιρέσεις, σε ούτως ή άλλως ελεγχόμενους λογαριασμούς εν μέσω μάλιστα capital controls. Ο μόνος δρόμος εξόδου από το αδιέξοδο που έχει περιέλθει η αγορά είναι η συγκρότηση μιας στρατηγικής με άξονα τις ΜμΕ που θα ανταποκρίνεται στην ανάγκη  διαχείρισης της περιορισμένης ρευστότητας, αλλά και της προοπτικής για δημιουργία νέου χρήματος. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έδειξε εντυπωσιακή αντοχή σε πολύ δύσκολες συνθήκες και αυτό πρέπει επιτέλους να εκτιμηθεί.

Αναμένουμε λοιπόν άμεσα την υλοποίηση του αυτονόητα απαραίτητου ακατάσχετου λογαριασμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 

Άρθρο Προέδρου ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη στην εφημερίδα “ΚΟΝΤΡΑ NEWS” της Κυριακής 13/6/16