Αποτίμηση του 2014 και εκτίμηση για το 2015, για την αγορά

Τα έξι χρόνια παρατεταμένης ύφεσης για την ελληνική οικονομία έχουν αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια τους στην αγορά. Η συνεχόμενη συρρίκνωση του εισοδήματος και η δραματική αύξηση της ανεργίας δημιούργησαν κλίμα ανασφάλειας σχετικά όχι μόνο με την αγοραστική δύναμη του καταναλωτή αλλά κυρίως για τη δυνατότητα πραγμάτωσης των βασικών καθημερινών αναγκών του. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. το 2013 το 23,1% του πληθυσμού της χώρας αντίκρισε το κατώφλι της φτώχειας, ποσοστό που αναλύεται σε 892.763 νοικοκυριά και σε 2.529.005 άτομα. Όταν, λοιπόν, ένα τόσο μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες κατά την πρόσβαση στον τομέα υγείας, την κοινωνική ασφάλιση και στην αγορά εργασίας, αυτό αντανακλάται άμεσα στην αγορά. Η κατάσταση δε επιδεινώνεται αν λάβουμε υπόψη μας ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια νοικοκυριά και επιχειρήσεις εγκλωβίστηκαν στα χρέη προς το Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τις Τράπεζες, καθώς δεν υπήρξαν τα απαραίτητα αντανακλαστικά για την προώθηση ενός ρυθμιστικού πλαισίου. Ωστόσο, το 2014 διαμορφώθηκε στην αγορά αίσθημα σταθεροποίησης της οικονομίας και ύστερα από μια μεγάλη «ετήσια νάρκη» για την αγορά ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και υλοποιήθηκαν σημαντικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, με προεξέχουσα αυτών τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Στην Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2014 του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ  τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα, καταγράφεται στις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις η εικόνα των «αντίρροπων τάσεων» για τη διετία 2013-2014 με καλύτερη επίδοση για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις (ΑΕ και ΕΠΕ) και με αρκετές δυσκολίες για τις μικρότερες (ΟΕ-ΕΕ και ΑτΕ).

Πρώτον, τη διετία 2013-2014 ενώ στις ΑΕ και ΕΠΕ η γενική ρευστότητα είτε παρέμεινε σταθερή είτε βελτιώθηκε, στις ΟΕ-ΕΕ και ΑτΕ καταγράφηκε είτε μικρή υποχώρηση είτε σταθεροποίηση ενώ πολλές από αυτές βρέθηκαν εκτός των ορίων τραπεζικής χρηματοδότησης ή σε αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Υπήρξε βεβαίως και μια ισχνή μειοψηφία ΑΕ και ΕΠΕ και μια μεγαλύτερη ΟΕ-ΕΕ και ΑτΕ που δήλωσε ότι αντιμετώπισε τον κίνδυνο παύσης των εργασιών. Δεύτερον, η κερδοφορία αυξήθηκε για τις ΑΕ και ΕΠΕ του εμπορίου, ενώ για την πλειονότητα των ΟΕ-ΕΕ και ΑτΕ διαπιστώθηκε επιδείνωση τόσο των πωλήσεων όσο και των κερδών τους. Τρίτον, η απασχόληση συρρικνώθηκε στον εμπορικό κλάδο για έκτη συνεχή χρονιά, καθώς το 2014 μειώθηκε κατά 31.700 άτομα περίπου, δηλαδή κατά 4,8% έναντι του 2013, συγκεντρώνοντας 624.496 απασχολούμενους. Αν συνυπολογίσουμε ότι το σε σχέση με το 2008 το εμπόριο παρουσιάζει απώλειες 208.000 καθαρών θέσεων εργασίας, δηλαδή το 25% γίνεται αισθητή η ζοφερή πραγματικότητα για τους εργοδότες και τους απασχολούμενους, καθώς αυτοί αναλαμβάνουν το βάρος των απωλειών.

Σήμερα εμφανίζονται δειλά δειλά κάποια σημάδια που μας επιτρέπουν να κάνουμε αισιόδοξη εκτίμηση για το 2015, ότι η ελληνική οικονομία θα υπερβεί τους βραδείς ρυθμούς ανάπτυξης, θα αρχίσει η αποκλιμάκωση της ανεργίας, η κοινωνική καθίζηση θα υποχωρήσει και θα επανέλθει σε φυσιολογική κατάσταση. Η Ελλάδα ήδη από την 100η θέση στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ανταγωνιστικότητα ανήλθε στην 61η μεταξύ 189 χωρών, ενώ κατάφερε να αγγίξει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι μεταρρυθμίσεις δουλεύουν και η τεράστια προσπάθεια που έχουμε καταβάλει αρχίζει να φέρνει καρπούς.

Το 2014 ωστόσο ολοκληρώνεται μέσα σε πολιτική περιδίνηση και εκκρεμότητες ως προς τις δανειακές δεσμεύσεις. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει πυροδοτήσει εκ νέου έναν ιδιότυπο «πολιτικό διχασμό» με ανοιχτό το ενδεχόμενo των πρόωρων εκλογών. Είμαι βέβαιος όμως όλοι και κυρίως όσοι γνωρίζουμε καλά την αγορά, δεν επιθυμούμε μια εξέλιξη που θα θέσει σε κίνδυνο όλα όσα έχουμε καταφέρει έως σήμερα. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα έχουν άμεση σχέση με την έξοδο της χώρας από την κρίση. Μια έξοδο που έχουμε πληρώσει ακριβά για να τη θυσιάσουμε τώρα στο βωμό των πολιτικών διευθετήσεων. Εύχομαι για το καλό του τόπου να επικρατήσει η νηφαλιότητα, η λογική και η συναίνεση, να υπάρξει Πρόεδρος της Δημοκρατίας εντός του 2014 και η χώρα να μην οδηγηθεί σε εκλογές που θα διχάσουν εκ νέου την κοινωνία.

 

Άρθρο Προέδρου ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 16 Δεκεμβρίου 2014