Απαντήσεις του προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη στην εφημερίδα Free Sunday

 

  1. Ποιες είναι οι βασικές εντυπώσεις που αποκομίσατε από την παρουσία του πρωθυπουργού στην 81η ΔΕΘ;

Είμαστε ικανοποιημένοι που οι τρεις προτάσεις μας, τα τρία προαπαιτούμενα των ελλήνων μικρομεσαίων, που θα δώσουν διέξοδο σε σημαντικά προβλήματα της ελληνικής αγοράς, απτά αποτελέσματα στους στόχους της οικονομικής πολιτικής και ανάσα επιβίωσης στη Μμε επιχειρηματικότητα, έγιναν βασικά σημεία αναφοράς στην ομιλία του Πρωθυπουργού στην 81η ΔΕΘ. Κρατάμε τις δεσμεύσεις για «ακατάσχετο» επιχειρηματικό λογαριασμό, τη διατήρηση της ρύθμισης των 100 δόσεων και κυρίως το «πάγωμα» των ασφαλιστικών οφειλών. Ελπίζουμε βέβαια ότι πολύ σύντομα οι εξαγγελίες αυτές θα νομοθετηθούν και θα γίνουν πράξη, αφού βεβαίως γίνουν αποδεκτές από τους δανειστές, μιας και η αγορά τις έχει ανάγκη…χθες.

 

    2.Ποιο είναι κατά την άποψή σας το πιο θετικό και ποιο το ποιο αρνητικό στοιχείο από την ομιλία του πρωθυπουργού;

Το θετικό στοιχείο συμπυκνώνεται στην αποδοχή των τριών προτάσεων της ΕΣΕΕ που σας προανέφερα. Το αρνητικό στοιχείο έγκειται στην απουσία ενός συγκεκριμένου και σαφούς οδικού χάρτη για την υλοποίηση των εξαγγελιών και την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Όπως έχουμε ξαναπεί το ζητούμενο σε αυτή την κρίσιμη περίοδο είναι να δημιουργηθούν έμπρακτα οι όροι της ανάκαμψης σε ένα επίπεδο μιας βιώσιμης και ορατής προοπτικής

 

   3. Θεωρείτε ότι η πολιτική της κυβέρνησης ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των επιχειρηματιών;

Νομίζω εν γένει τα πλαίσια που έθεταν όλα τα Μνημόνια πλήττουν βάναυσα τις Μμε επιχειρήσεις. Η επιλογή της «φορο-επιδρομής» και της εξάντλησης των επιχειρηματιών σίγουρα δε δίνουν λύση στα προβλήματα και επιτείνουν τη συνθήκη δυσπραγίας. Χρειάζεται να ξεφύγουμε από αυτόν το φαύλο κύκλο, καθώς απλά θα αναπαράγουμε μία ισχνή στασιμότητα που θα διατηρεί την οικονομία σε μία κατάσταση ύφεσης.

 

   4.Τι σημαίνει για εσάς το «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ταμεία που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός;

Επρόκειτο για ένα πάγιο αίτημα της ΕΣΕΕ από το 2012, το οποίο χαιρόμαστε που έγινε αποδεκτό. Θα δώσει σίγουρα «ανάσα» σε χιλιάδες συναδέλφους μας ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ. Είναι απαραίτητο, όμως, αυτή η στοχευμένη παρέμβαση να συνοδεύεται από κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών και να αφαιρείται από τον υπολογισμό της αναλογικής σύνταξης ως ασφαλιστικός χρόνος.

 

5. Ποια είναι η κατάσταση της οικονομίας και της αγοράς σήμερα, σύμφωνα με τη δική σας αντίληψη και στοιχεία;

Το επιχειρηματικό περιβάλλον εντός του οποίου πραγματοποιείται η 81η ΔΕΘ δεν είναι ευνοϊκό, μετρώντας ήδη τις συνέπειες της συνεχιζόμενης ύφεσης. Συνολικά, για τις εμπορικές επιχειρήσεις του Εισαγωγικού και Εξαγωγικού Λιανικού Εμπορίου, οι θερινές απώλειες τζίρου σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ανέρχονται στα περίπου 830 εκ. ευρώ. Επίσης, η Βιομηχανία την τελευταία διετία (Ιούνιος 2016/2014) εμφάνισε μείωση τζίρου της τάξεως του -20,7%. Στο πεδίο των εξαγωγών σημειώθηκε ετήσια πτώση στη διάρκεια των δύο πρώτων θερινών μηνών της τάξεως των 230 εκ. ευρώ (ή -5,0%), με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν στα 4,35 δις ευρώ. Όσον αφορά στις εισαγωγές, η συνολική εικόνα των δύο πρώτων μηνών του τρέχοντος καλοκαιριού είναι βελτιωμένη σε σχέση με το 2015 (+350 εκ. ευρώ), εξαιτίας της επιβολής των capital controls τον Ιούλιο του 2015, τα οποία συρρίκνωσαν δραματικά κάθε εισαγωγική δραστηριότητα.

 

6.Τι περιμένετε να ακούσετε από τον πρόεδρο της ΝΔ κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ;

Η ΕΣΕΕ έχει ζητήσει από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, αλλά και από τα λοιπά κόμματα της Αντιπολίτευσης, την έμπρακτη στήριξή τους στα τρία αιτήματα της Μμε επιχειρηματικότητας. Είναι αναγκαία αυτή η ομόθυμη στήριξη ώστε να λειτουργήσει και ως πρόσθετη στήριξη προς τους «θεσμούς» για την αποδοχή τους. Εξαρχής έχουμε πει ότι η εφετινή ΔΕΘ θα πρέπει να αποτελέσει ένα σημείο αφετηρίας να ειπωθούν αλήθειες χωρίς αίολες υποσχέσεις για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας και τη βελτίωση του κλίματος στην αγορά. Περιμένουμε, επομένως, να ακούσουμε από τον Πρόεδρο της ΝΔ τη δική του προσέγγιση για την ανάκαμψη της οικονομίας, με προτάσεις που θα έχουν αφενός ρεαλιστική βάση και αφετέρου θα προσδιορίζουν η θέση και το ρόλο της Μμε επιχειρηματικότητας.

 

7. Συμφωνείτε με το αίτημα της αντιπολίτευσης για παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές;

Η σταθερή θέση της ΕΣΕΕ είναι ότι οι εκλογές θα πρέπει να διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια και στο τέλος κάθε κυβερνητικής θητείας να αποτιμάται και να κρίνεται το έργο κάθε κυβέρνησης. Η πολιτική ρευστότητα που προκαλείται από έναν ασταθή εκλογικό κύκλο μόνο κακό κάνει στην αγορά. Η Αξιωματική αντιπολίτευση προφανώς θεωρεί ότι με την παραίτηση της Κυβέρνησης και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, μπορεί να σώσει ότι ακόμα σώζεται από την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Εάν πρέπει να επιλέξω θα σας έλεγα ότι συμφωνώ με την άποψη της αγοράς.

 

8. Τι προσδοκάτε από τη νέα φάση διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές;

Προσδοκούμε την ταχεία διευθέτηση των ζητημάτων και την αποδοχή από τους «θεσμούς» των αιτημάτων της Μμε επιχειρηματικότητας. Πρέπει, επιτέλους, να αφήσουν τη λογική της φορο-εισπρακτικής εξάντλησης και να βρουν μαζί μας το δρόμο της αναπτυξιακής ανάκαμψης. Η σκληρή στάση που κρατούν οι εκπρόσωποι των δανειστών και οι ενστάσεις τους δεν μας εκπλήσσουν, αφού έχουμε συνηθίσει σε αυτή την τακτική. Ίσως, μάλιστα, να ανησυχούσαμε περισσότερο εάν έδειχναν προθυμία και ευκολία στις δίκαιες προτάσεις των μικρομεσαίων πριν την έναρξη της διαπραγμάτευσης της 2ης αξιολόγησης.

 

Δημοσιεύτηκε στη Free Sunday στις 14 Σεπτεμβρίου 2016