Αν δεν κλείσουν οι κάλπες, δεν θα ανοίξει η αγορά

Βαδίζοντας προς τις κάλπες είναι χρήσιμο να συνειδητοποιήσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου ότι χρειάζεται, οι ίδιες μέσα από την υπέρβαση των μεταξύ τους αντιπαραθέσεων, να εγγυηθούν στη χώρα τη διασφάλιση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, με στόχο την αποκατάσταση της κοινωνικής και επιχειρηματικής πίστης, που θα επανασυνδέσει τον πολιτικό κόσμο με την κοινωνία και τις ουσιαστικές της ανάγκες. 

Η θερινή περίοδος, που μόλις πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε, δεν θύμιζε σε τίποτε τα προηγούμενα χρόνια. Ο μαραθώνιος προς τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, το Δημοψήφισμα, το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls επέφεραν βαριά τραύματα στην αγορά που συνεχίζονται με τον «νεκρό χρόνο» της προεκλογικής περιόδου των πρόωρων εκλογών. Αυτά αποτυπώθηκαν στη δραματική μείωση του τζίρου κατά -45% το καλοκαιρινό τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, στην απώλεια των 1,33 δις ευρώ από το λιανεμπόριο στο διάστημα των πρώτων δέκα ημερών του Ιουλίου, στην απώλεια 17.000 θέσεων εργασίας, αλλά και στις πλείστες δυσκολίες που εξακολουθούν με την επιβολή των capital controls να εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων. Η απαίτηση «τοις μετρητοίς», για παράδειγμα, κυρίως από προμηθευτές του εξωτερικού, δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στους εμπόρους, καθώς η ρευστότητα ήδη αποτελούσε ζητούμενο. Οι καθυστερήσεις, δε, που σημειώθηκαν για τις απαιτούμενες εγκρίσεις για συνηθισμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες από την αρμόδια Επιτροπή διεύρυναν το πεδίο δυσκολιών που είχε να αντιμετωπίσει η αγορά. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το νέο μνημόνιο με τον βαρύ λογαριασμό μέτρων που συνοψίζεται σε επιπρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις, πολύ φοβάμαι ότι θα τραυματίσει ακόμη περισσότερο τις παραγωγικές τάξεις της χώρας. Δεδομένου ότι το 2015 θα αποτελέσει ακόμη ένα έτος ύφεσης για την εσωστρεφή και εύθραυστη ελληνική οικονομία, το κυριότερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η αύξηση της ανεργίας. Χρειάζεται να γίνει συνείδηση στον πολιτικό κόσμο ότι το εμπόριο που αποτελεί πύλη εισόδου στην αγορά εργασίας για τις ευάλωτες κυρίως ηλικίες, όπως είναι οι νέοι, οι γυναίκες και οι άνεργοι άνω των 45 ετών, πρέπει να στηριχθεί με πολιτικές που θα του επιτρέψουν την ανάκαμψη και τη συγκράτηση εργαζομένων.

Είναι ελπιδοφόρα, ωστόσο, η προσμονή των μικρομεσαίων της αγοράς για ομαλοποίηση της κατάστασης προκειμένου, όπως λένε, «να γυρίσουν τα νούμερα». Η επανεκκίνηση της οικονομίας αποτελεί τη μεγάλη προσδοκία όλων, ενώ κρίσιμο είναι πως και με ποιους όρους αυτή θα πραγματοποιηθεί, καθώς θα αντικατοπτρίζει το μοντέλο ανάπτυξης που θα υιοθετήσει η Ελλάδα. Το μοντέλο ανάπτυξης χρειάζεται σαφώς να διαπνέεται από ένα συνεκτικό όραμα που θα παροτρύνει τις παραγωγικές τάξεις να το υλοποιήσουν. Βεβαίως, απαιτεί στοχευμένες ενέργειες βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ώστε να υπάρξει σταθεροποίηση της κατανάλωσης και να διαμορφωθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για αύξηση της παραγωγικότητας και προσέλκυση επενδύσεων. Είναι θεμελιώδες να διασφαλιστεί ένα νέο σταθερό, κοινωνικά δίκαιο και αξιόπιστο φορολογικό σύστημα, που θα είναι φιλικό προς την επιχειρηματικότητας. Σ’ αυτή την κατεύθυνση είναι αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός της φορολογικής διοίκησης, της δημόσιας διοίκησης και του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, προσανατολισμένος στα ευρωπαϊκά πρότυπα. 

Σ’ αυτή την πορεία οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου θα είμαστε αρωγοί σε μια εθνική συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων προκειμένου να προωθηθούν λύσεις για την άρση της σημερινής δεινής κατάστασης που βρίσκεται η χώρα. Μπροστά μας έχουμε ένα τρίτο σκληρό μνημόνιο, το οποίο οφείλουμε να μετατρέψουμε από κοινού κοινωνικοί φορείς και πολιτικές δυνάμεις σε ευκαιρία για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, που θα δώσουν στην εγχώρια οικονομία την επιθυμητή ώθηση προς τα μπρος. Αν αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία, μέσα από την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού εθνικού σχεδίου για Ανάπτυξη με Απασχόληση, τότε θα έχουμε διανύσει το δύσβατο και ανηφορικό δρόμο προς την έξοδο από τα μνημόνια. Για τον λόγο αυτό, είναι κρίσιμο να κλείσουν χωρίς καθυστερήσεις οι κάλπες, να προκύψει εκείνος ο συσχετισμός των δυνάμεων που θα διαμορφώσουν την προοπτική για μια κυβέρνηση Εθνικής Συνεργασίας με διάρκεια τετραετίας και να ανοίξει η αγορά. Απαιτείται πλέον, άσκηση κυβερνητικού έργου με συνεννόηση, συναίνεση, σύνεση και σοβαρότητα στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον. Αυτό άλλωστε όχι μόνο προσδοκούν, αλλά και απαιτούν πλέον όλοι οι Έλληνες.

Άρθρο του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ KONTRA NEWS στις 9 Σεπτεμβρίου